Renata Piątkowska: Priče za predškolce

Ilustrirala Iwona Cała
103 stranice, tvrdi uvez
Nakladnik: Srednja Europa

Priče za predškolce jedna je od omiljenih knjiga mojih klinaca, sigurno je u top 10, posuđivana već nekoliko puta iz knjižnice, a nikako da im dosadi. Zanimljiva, ilustrirana knjiga s dvadeset kratkih pričica namijenjena klincima predškolskog uzrasta poznate i nagrađivane poljske književnice Renate Piątkowske. Zanimljivo je da je knjigu preveo dječak Adam Agičić kad je imao 11 godina jer mu je tata kao malenome čitao svaku večer priče iz ove knjige te je htio da i ostala djeca u Hrvatskoj mogu uživati u ovim prekrasnim pričama.
Glavni junak svih priča je dječak Tomica koji živi s mamom, tatom, sestrom Agnezom i bakom te pohađa vrtić u kojem mu se događaju kojekakve vesele i zanimljive zgode. Na duhovit i veseo način Tomica prepričava dogodovštine iz svakodnevnog života, svaku priču započinjući rečenicom Kako ja volim/ne volim… , a završavajući duhovitim razmišljanjima kako su djeca, a pogotovo on, uvijek neshvaćena od strane odraslih.
Jednostavan jezik i istančan smisao za humor blizak djeci predškolskog uzrasta, ali i roditeljima,  krasi ovu jednostavnu i  vrlo zanimljivu knjigu u kojoj se Tomica susreće sa crnim lavom, mrakastim čudovištima i zmajevima iz cjevovoda, pomaže susjedi da dobije više mjesta ispod bora za božićne darove (što ga unatoč dobroj namjeri, uvali u nevolje), mašta da će postati vozač tramvaja kad odraste, preboli vodene kozice (a zašto se ne zovu tigrice ili lavice J), proslavi svoj rođendan na najljepši mogući način, izgubi se u trgovini, pokaže kako se riješiti tuge za mamom kad ona ode na put, ali i kako se nositi s osjećajima  kad je ljut ili ima loš dan. Svakoga će nasmijati vesela mišica Balbina, stanar iz jabuke koju je Tomica dobio za užinu u vrtiću ili kada  Tomica paljenjem svjetla pokuša probuditi Snjeguljicu (i na svoje veselje uspije u tome).

Svima koji traže zanimljive priče i kvalitetne knjige za svoje klince velika preporuka za Priče za predškolce. Priče koje možete pročitati u knjizi su: Crni lav, Rupa, Balbina, Konj, Mjesto ispod bora, Stanar, vozač, Probuđena kraljevna, Tatin portret, Puk, Vodene kozice, Zmajevi iz cjevovoda, Mrakasta čudovišta, Telefon, Rođendan, Kantica, Miris mame, Izgubljen, Ljutnja i Loš dan.







Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes