Pas sa zgodnim ušima

Napisala i ilustrirala: Lauren Child
Preveo: Ozren Doležal
32 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Profil
Preporučena dob: 3+

Otkako nam je stigla slikovnica Pas sa zgodnim ušima, stalno je na čitanju. Meni je jedna od najzanimljivijih i najhumorističnijih koje smo pročitali u zadnje vrijeme. A i klinci kažu da im je smiješna.


Neobičan je stil pisanja Lauren Child, a i ilustriranja. Ova britanska autorica i ilustratorica ima iza sebe popriličan broj slikovnica i dječjih knjiga koje je napisala, ilustrirala ili i napisala i ilustrirala. A i popriličan broj nagrada, među njima  Kate Greenaway Medal i Smarties Gold Award.
2000.g.predstavila je svijetu Charlieja i Lolu, brata i sestru, čije avanture raduju mališane diljem svijeta. Prva slikovnica o njima bila je I Will Not Ever Never Eat A Tomato, koja nije prevedena na hrvatski, ali je izdana kod naših susjeda u Srbiji. Još je nekoliko slikovnica izašlo u serijalu o Charlieju i Loli, a među njima i Pas sa zgodnim ušima. Postoji i TV emisija o njima za djecu od 2 do 5 godina. 
Ono što se nama svidjelo u ovoj slikovnici je taj istančan smisao za humor i neobičan stil. Naime, razgovor Lole i Charlieja je popraćen rečenicama: Lola kaže...Charlie kaže... i tako kroz cijelu slikovnicu.


Lola je ta koja silno želi psa za kućnog ljubimca. No njihovi roditelji uvijek završe razgovor s jednim odlučnim: Nipošto ne dolazi u obzir! Bez obzira na to, Lola Charlieju kaže da u subotu ide s tatom u trgovinu kućnih ljubimaca odabrati svog psa i opisuje kakav bi taj pas trebao biti. Smeđi, sa zgodnim ušima, mora imati rep kojim se dobro maše, jako čupavo krzno, mora biti pravi lajavac i znati trzati nosićem. Ne smije imati buhe i mora znati donijeti štap koji mu se baci. Konačno dođe i ta subota i Lola odlazi s tatom. Nakon što se vrate, u kutiji se nalazi pas koji voli njuškati i skakutati, siv je, trza nosićem i ima pufasti repić. Zvuči kao neka druga životinja? Da, baš kao i Charlieju, jer ovaj pas sa zgodnim ušima zapravo i nije pas. Malo je više....zec. A dobro ime za psa sa zgodnim ušima je - Snjegomir.


E ovdje su moji klinci odvalili od smijeha. Jer su zaista očekivali psa. Lola to tako ozbiljno objašnjava da uopće nema sumnje da će u njihovu kuću stići pas. Kad ono - zec. Baš smo se nasmijali, samo je šteta što samo kod prvog čitanja postoji taj element iznenađenja. Eto, vi ga sad znate, ali vaši klinci ne i sigurna sam da će ih dobro nasmijati.
Osim neobičnog stila pisanja, i ilustracije su neobične. Lauren Child u svom stilu ilustriranja koristi različite medije poput isječaka iz časopisa, kolaža, materijala i fotografija te nekih tradicionalnih  poput vodenih boja. Boje su upadljive i jarke, a ilustracije zaista zanimljive. Osim toga i tekst je pisan različitim veličinama fonta, ne na tradicionalan način, već pomalo razbacano po stranicama, malo boldano, u svakom slučaju - zanimljivo i drukčije.
Ako tražite zanimljiv poklon za rođendan ili Božić, vjerujem da bi ova slikovnica razveselila svakog mališana.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes