Atlas svemira

Autorica: Lara Albanese
Ilustrator: Tommaso Vidus Rosin
Prevoditeljica: Paula Jurišić
tvrdi uvez, 90 str.
Nakladnik: Profil
Preporučena dob: 5+


Jako volimo dječje knjige neobičnih dimenzija, a ovaj Atlas je ogroman. Jedna od najvećih knjiga u našoj kućnoj biblioteci (28X37 cm).


Autorica Lara Albanese je članica Međunarodne astronomske unije, astrofizičarka, spisateljica i znanstvena publicistkinja. Čovjek bi pomislio da klinci neće razumjeti ono što ona piše, ali upravo suprotno. Ona na vrlo jednostavan način objašnjava složene pojave, a znamo kako ih je svemir prepun.


U ovom Atlasu klinci će saznati mnogo pojedinosti o svemiru, krenuvši od poglavlja Što vidimo golim okom? u kojem je opisano zvjezdano nebo koje vidimo golim okom, bez ikakvih pomagala te kako su zviježđa vidjeli i objašnjavali stari Grci, Kinezi, Afrikanci i pleme Navaho. U drugom poglavlju Gdje smo mi? naučit ćemo o galaksijama, Suncu i njegovom sustavu, Zemlji i Mjesecu. Treće poglavlje Što je s drugim planetima? donosi pregled svih planeta i njihove osobne iskaznice, pregled njihovih satelita i mjeseca te poznata istraživanja o njima. U poglavlju Što vidimo modernim teleskopima? autorica objašnjava kako novim teleskopima možemo vidjeti "duboko nebo" te donosi prikaz zviježđa Velikog medvjeda i Oriona te priču o Velikom Magellanovom oblaku, Rakovoj maglici i ekstrasolarnim planetima. Odakle proučavamo svemir? je poglavlje u kojem ćemo mnogo saznati o zemljinoj atmosferi, astronomskim opservatorijima, zemljinim umjetnim satelitima, svemirskim odijelima i letjelicama te Međunarodnoj svemirskoj postaji. Osnovnoškolcima bi ovaj Atlas svemira mogao biti od velike pomoći kako bi lakše razumjeli svemir i pojave u njemu, a vjerujem da bi i nastavnicima bio odlično dodatno sredstvo na nastavi.

 


Zanimljivo je da je ilustrator Tommaso Vidus Rosin gotovo slučajno postao ilustrator. Nakon što je studirao filozofiju i diplomirao trubu na glazbenoj akademiji, 2006. se počeo baviti dizajnom vizualnih komunikacija, a danas ilustrira za najmlađe. Živi i radi u Veneciji i stvara divne ilustracije, baš kao i u Atlasu svemira. Na kraju Atlasa nalazi se i Mali astronomski pojmovnik koji će klincima (a i roditeljima) pomoći da savladaju neke svemirske pojmove.


Ukrcajte se na ovo putovanje u daleki svemir i proživite nezaboravnu avanturu uz Atlas svemira. Garantiramo još mnogo, mnogo novih pitanja nakon čitanja ove knjige. Ali tako treba biti, zar ne?
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes