Gricko

Napisala i ilustrirala: Emma Yarlett
Preveo: Ozren Doležal
20 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Profil
Preporučena dob: 3+

Kad spojite priču o malenom, žutom, krezubom čudovištu i slikovnice, onda dobijete Gricka. Slikovnice o Gricku autorice Emme Yarlett, koje je kod nas izdala nakladnička kuća Profil, postale su pravi hit, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Prva slikovnica, Gricko - Čudovište koje gricka knjige, bila je pravo iznenađenje i sasvim drukčija od uobičajenih slikovnica što se tiče tehničke izvedbe i opreme.


To je zaista progrickana slikovnica, puna rupa koje je načinio Gricko u svom bijegu kroz male umetnute slikovnice: Crvenkapicu, Zlatokosu i tri medvjeda te Janka i čarobni grah i čije je priče promijenio svojim uplitanjem. Slikovnica završava Grickovim bijegom pa se nastavak mogao naslutiti. I nedavno je stigao, Gricko - Lov na čudovište, slikovnica u kojoj Gricko opet bježi kroz razne knjige usput ih grickajući. Enciklopedija, knjiga o bojama i brojevima našle su se na putu ovom grickajućem čudovištu koje na kraju opet nestaje pa očekujemo još koji nastavak.  Zanimljiv koncept slikovnice i slatke ilustracije oduševile su djecu širom svijeta pa tako i nas.


Prvi dio serijala o Gricku ove nagrađivane spisateljice i ilustratorice prodan je u više od pola milijuna primjeraka na pet kontinenata te je dobio brojne pohvale književne kritike. Gricko je definitivno progrickao put do mališana u cijelom svijetu pa se neću čuditi ako drugi dio bude još uspješniji. Ono što je mene oduševilo, ne znam jeste li to primijetili u slikovnici, je to da je Emma Yarlett svakoj knjizi unutar slikovnice kao autora stavila jedan anagram svojega imena i prezimena. Baš slatka pojedinost. Kao i ovo malo žuto čudovište koje nam se uvuklo pod kožu. Ili u slikovnicu. Svejedno.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes