Putovanja-Nevjerojatne seobe životinja

Napisao: Mike Unwin
Ilustrirala: Jenni Desmond
Prevela: Nikolina Židek
47 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Školska knjiga
Preporučena dob: 6+

Kad ugledate ovakvu naslovnicu u knjižnici, knjižari ili bilo gdje drugdje, nemoguće je ostati ravnodušan. Ona vas jednostavno privuče sebi. Nama je došla kući, u paketu, ali nas je odmah privukla na listanje, a čim smo uhvatili vremena i na čitanje.


Možda vam se na prvi pogled učini da je namijenjena starijim klincima, barem osnovnoškolcima, ali lako ćete tekst i priču prilagoditi i mlađima. Ja sam uživala u čitanju svojim malcima. Tako su jednostavno ispričane priče o nevjerojatnim seobama životinja, toliko je novih podataka, a ilustracije su nešto čarobno. U ovoj su dječjoj knjizi opisana putovanja 20 različitih životinja, od najmanjih vretenaca do grbavih kitova, a svima je zajedničko da prelaze nevjerojatne udaljenosti iz različitih razloga i na tim svojim putovanjima nailaze na brojne prepreke i opasnosti od kojih je najveća, naravno, čovjek. Na samom kraju knjige nalazi se zemljovid na kojem su prikazane sve seobe iz knjige te zaključak kako životinje selice danas trebaju našu pomoć kako bi sigurno stigle na svoja odredišta. Zajedničkim radom moramo zaštititi selice i sačuvati mjesta kojima putuju i gdje žive. Danas znamo mnogo o seobama životinja, a nekada su znanstvenici mislili da lastavice prezimljuju na dnu bara, kao žabe. Nevjerojatno, zar ne? 
Mene je fasciniralo lice s naslovnice. Albatros. Lutalica, skitnica koja se ne seli kao ostale životinje s jednog mjesta na drugo, već luta oceanom u potrazi za hranom. Godišnje preleti više od 100.000 km, a da ne dotakne kopno. Nevjerojatan je s rasponom krila većim od 3 metra, a njegova ilustracija iznad uzburkanog mora, ispod noćnog, olujnog neba meni je najbolja u knjizi. 
Osim albatrosovih lutanja, u knjizi su opisana i putovanja grbavog kita, carskih pingvina (odličnih roditeljskih kompetencija), karibua (divljih sobova), polarne čigre (koja pređe 77.000 km godišnje i čija seoba je najduža, od jednog pola do drugog i u svom životu preleti tri udaljenosti do Mjeseca i natrag), leptira monarha, bijelog ždrala, lastavice pokućarke, vretenca, južnoafričke srdele, crvenog raka s Božićnog otoka, crvenovratog kolibrića, indijske guske, velike bijele psine, afričkog slona, pacifičkog lososa (čiju tužnu sudbinu svi već vjerojatno znaju i kojima je putovanje iz oceana uzvodnu uz rijeku posljednje jer nakon što odlože ikru, ugibaju), orla ribiča, običnog gnua, blijedožutog voćnog šišmiša i goleme želve. 
Na prekrasan je način i vrlo zorno opisao seobe životinja Mike Unwin, nagrađivani britanski putopisac, novinar i autor brojnih knjiga za djecu. Mike je studirao engleski jezik i književnost i neko vrijeme radio kao učitelj, a gotovo osam godina je proveo na jugu Afrike, većinom u Zimbabveu. Iako nije znanstvenik niti biolog, njegova ljubav prema prirodi, biljkama i životinjama je neupitna, kao i njegovo znanje te ga inspirira da to prenosi i drugima pisanjem, ilustriranjem i fotografijom.
A ilustracije, uh. Mi smo veliki fanovi Jenni Desmond još otkako smo pročitali njenu slikovnicu Plavetni kit. Ova ilustratorica živi i radi u Londonu, a njene su slikovnice prevedene na preko 20 jezika. Neću vam nabrajati koje je sve nagrade osvojila za svoje radove jer je taj popis iznimno dug i svjedoči o njenom umjetničkom talentu. Strastvena je po pitanju knjiga i smatra da su slikovnice neophodne za njegovanje mašte kod najmlađih, a ja se ne mogu složiti više. Ne želi da slikovnice budu ograničene isključivo za najmlađe, već i za sve starije mladenačkog uma (takva sam 😁). Za svoje ilustracije koristi razne tehnike (kolaž, boje, drvene bojice), a potom ih usavršava digitalno. Nadahnuće i ideje pronalazi u boravku u prirodi, sjećanjima na djetinjstvo, japanskoj estetici, dizajnu interijera, glazbi, filmu, književnosti, fotografiji...Mislim da je odabrana savršena osoba za ilustriranje ove dječje knjige, a vjerujem da ćete se i složiti sa mnom.
Uronite s vašim mališanima u svijet nevjerojatnih putovanja životinja kroz zanimljive priče i čarobne ilustracije zbog kojih ćete doista osjećati kao da letite iznad oceana nad kojim bjesni oluja ili kao da ste visoko u planinskoj šumi Meksika gdje zrak treperi od plesa tisuća i tisuća leptira. 
Knjigu Putovanja možete pronaći na web-shopu Školske knjige i u knjižarama.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes