Jenni Desmond: Plavetni kit

Prevela: Nataša Ozmec
38 stranica, tvrdi uvez
Nakladnik: Planetopija
Preporučena dob: 6-10 godina


"Plavetni kitovi su veličanstvena i inteligentna stvorenja te kao i sav prirodni svijet zaslužuju naše divljenje i našu skrb. Samo tada će se razmnožavati i doživjeti procvat u svom prirodnom oceanskom staništu." (iz autoričine bilješke)





Kada uđete u knjižnicu/knjižaru i ugledate naslovnicu ove jedinstvene slikovnice na polici, nemoguće je ne uzeti ju u ruke i prolistati. A onda uronite u ocean čarobnih ilustracija i podataka o najvećem živom biću na našem planetu. Ova slikovnica pružit će vašim mališanima i vama divan doživljaj o plavetnom kitu. Toliko je informacija koje uopće nisam znala o tom ogromnom biću da sam nekim podacima ostala zapanjena. Klinci su uživali, pogotovo u ilustracijama jer su sve činjenice prikazane slikovito i jednostavno da i najmanji mogu pojmiti veličinu i snagu plavetnoga kita.




Autorica i ilustratorica ove ekološke slikovnice, Jenni Desmond, živi i radi u Londonu, a njene su slikovnice prevedene na preko 20 jezika. Neću vam nabrajati koje je sve nagrade osvojila za svoje radove jer je taj popis iznimno dug i svjedoči o njenom umjetničkom talentu. Strastvena je po pitanju knjiga i smatra da su slikovnice neophodne za njegovanje mašte kod najmlađih, a ja se ne mogu složiti više. Ne želi da slikovnice budu ograničene isključivo za najmlađe, već i za sve starije mladenačkog uma (takva sam 😁). Za svoje ilustracije koristi razne tehnike (kolaž, boje, drvene bojice), a potom ih usavršava digitalno. Nadahnuće i ideje pronalazi u boravku u prirodi, sjećanjima na djetinjstvo, japanskoj estetici, dizajnu interijera, glazbi, filmu, književnosti, fotografiji...
Stručan doprinos ovoj slikovnici je dala i Diane Gendron iz Interdisciplinary Center in Marine Science (La Paz) dok je stručnu pomoć pri prijevodu Nataše Ozmec pružio Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.
U slikovnici Plavetni kit priča počinje tako da je jedno dijete uzelo knjigu s police i počelo čitati.




To je knjiga o plavetnom kitu i dijete čitajući saznaje divne stvari o toj životinji. Divne su usporedbe, i slikom i riječju, koje objašnjavaju veličinu plavetnoga kita viđene dječjim očima.

"Plavetni kit može biti dug i do 33 metra. To je dužina koje se dobije kad se u kolonu postave kamion, bager, čamac, bicikl, motocikl, kamionet i traktor."


Jeste li znali da plavetni kitovi uopće nisu plavi? Oni su zapravo sivi, ali pod vodom izgledaju žarko plave boje. Prosječan plavetni kit teži oko 160 tona. 160 tona. Ja uopće ne mogu pojmiti tu težinu, iako je to težina 55 vodenkonja. Osim ovih podataka, vaši će mališani saznati što su usi, čime se plavetni kitovi hrane, koliko litara mlijeka dnevno popije mladunče plavetnog kita koje se naziva tele, koliki im je životni vijek, koliko dugo mogu izdržati pod vodom, kakav im je sluh i komunikacija s drugim kitovima, u kojim oceanima žive i još mnogo, mnogo drugih zanimljivih činjenica.

"Za razliku od plavetnih kitova, ljudi mogu utonuti u san ne misleći na to da moraju disati i plutati, pa možemo bez brige zaspati nad omiljenom knjigom i početi sanjati..."


Zašto ta knjiga ne bi bila slikovnica Plavetni kit? Prava stvar za sve male znatiželjne istraživače i njihove roditelje. Uživat ćete, sigurna sam 😉



Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes