Yuval Zommer: Velika knjiga kukaca

Stručnjakinja za kukce: Barbara Taylor
Prijevod: Petra Matić
Tvrdi uvez, 63 stranice
Preporučena dob: 5-8 godina

Ja sam oduševljena ovom dječjom knjigom. Ne mogu reći da sam neki ljubitelj kukaca, ali lijepo ih je vidjeti na nekoj pristojnoj udaljenosti. S obzirom na regiju u kojoj živimo punu letećih krvopija koje nas grizu svakog ljeta, može se reći da sam pomalo i zamrzila kukce. Jer već i klinci znaju sve vrste hibrida komaraca, što je to virus Zapadnog Nila i kako se natrackati repelentom kad idemo u park. Ili Kopački rit. Sad sam išla guglati jesu li komarci uopće kukci. Jesu.


Ali čitajući ovu knjigu s klincima, saznala sam toliko novih činjenica o kukcima koje su me iznenadile pa bih ipak ovu preporučenu dob malo povećala, recimo od 5 do 99. Jer učimo dok smo živi, jel. A neće nas puno doživjeti stotu. 
Kako živimo u kući s dvorištem i uzgajamo svoje voće i povrće, klinci su već imali priliku upoznati se s velikim brojem kukaca uživo. Pa su tako već znali da od nekih imamo koristi, da neki pomažu u vrtu, a da neki znaju i dobro bocnuti.
U Velikoj knjizi kukaca saznat ćete koje su bube uopće kukci, koje vrste kukaca postoje te ponešto o obiteljskom stablu kukaca.


Kako možemo promatrati kukce, promatrati, a ne dirati (teško objašnjivo nekim članovima naše obitelji). Jeste li znali da većina mravi živi 90 dana, da muha može letjeti unatrag, da su stonoge starije od dinosaura, da paličnjak kad upadne u zamku ili je u opasnosti, može ostaviti svoju nogu i pobjeći? Znači, hladno ostavi komad svog tijela i pobjegne. Ok, kasnije mu izraste nova, valjda zato nema problem s ostavljanjem noge.


Puževi, ta divna bića koja moji klinci obožavaju, a ja prezirem jer su u stanju pobrstiti cijeli vrt u jednoj noći unatoč tome što su poznati po svojoj sporosti. Jeste li znali da puževi polažu jaja iz kojih se izlegu mali puževi? Ja nisam. Ono što volim su gujavice. Jer kopaju tunele pod vrtom i tako prozračuju tlo, a biljke bolje rastu. Naše dvorište je u zadnje vrijeme puno leptira. Pa ih onda proučavamo, gledamo kako su lijepi sa svim tim bojama na svojim krilima. Čitajući ovu knjigu, saznali smo da leptir monarh leti tisućama kilometara daleko na jug kako bi pronašao toplo i sunčano mjesto na kojem će prezimiti.


Saznali smo i da bi policija mogla imati problema hvatajući obade na autocesti jer su brži čak i od automobila. Saznali smo i koje kukce možemo pronaći u svom domu, koje u svom vrtu te kako privući u vrt korisne kukce. Već vidim naš idući DIY projekt-hotel za kukce, kafić za gusjenice i logorište za sitne gmizavce.
Prekrasno je ovo izdanje na čijem ćete kraju, nakon što naučite puno toga novoga o kukcima, pronaći mali rječnik kukaca i kazalo. U svakom poglavlju nalaze se pitanja "Možeš li pronaći...?" gdje klinci trebaju pronaći određene kukce, a na samom početku knjige je zadatak da pronađete skrovišta plave muhe na 15 mjesta u knjizi. Na kraju knjige imate šalabahter ako klincima bude preteško. Ili vama.
Tekst u knjizi je jednostavan, prilagođen djeci i pun zanimljivih činjenica koje će i odrasle ostaviti u čudu, a ilustracije su prekrasne, prepune detalja. Ali ne na način da se pogubite u njima, već da možete pratiti tekst i usput baciti oko na to kako to sve zapravo u prirodi izgleda. Ma divota!
Autor i ilustrator je Yuval Zommer koji je diplomirao na Royal College of Art u Londonu te je radio kao kretivni direktor u mnogim top marketinškim agencijama. Međutim, shvatio je da je njegov životni poziv ilustracija pa je tako do sada napisao i ilustrirao nekoliko knjiga za djecu, a među njima, osim Velike knjige kukaca, i The Big Book of Beasts i The Big Book of the Blue. Možda i njih budemo čitali na hrvatskom, bilo bi lijepo. Ako poželite Veliku knjigu kukaca imati u svojoj kućnoj biblioteci, a vjerujte poželjet ćete, možete ju kupiti u knjižarama i na web-shopu Školske knjige po cijeni od 119 kn.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes