Zmaj Anđelko pomaže djeci

Nedavno sam saznala za humanitarni projekt "Zmaj Anđelko pomaže djeci" koji je pokrenuo Goran Čučković, mladi čovjek i otac troje djece koji već 4 godine živi s rijetkom i teškom bolešću perifernog živčanog sustava. Ali ne očajava, već upravo suprotno. Piše slikovnice za djecu i cilj mu je distribuirati upravo te slikovnice djeci pacijentima i djeci u potrebi na području cijele Hrvatske. Osim slikovnica, iz udruge Zmaj Anđelko pomaže djeci možete naručiti i društvenu igru Zmaj Anđelko i dugački rep te predivne šalice. Iz svoje Neustrašive mame svakodnevno pijem cappuccino, a moja srednja cura svima pokazuje kakvu super šalicu imam. Nakon što sam pročitala nešto o ovom humanitarnom projektu, odlučila sam naručiti nam sve izdane slikovnice kako bi ih čitala sa svojim mališanima i kako bi pomogli u promociji samog projekta. I zapravo sam ostala pomalo iznenađena. Jer slikovnice su odlične! Iako manjeg formata i mekog uveza, ono što je u njima, je divno. Prekrasne priče i ilustracije.
Autor svih slikovnica je Goran Čučković, a mi smo prvo pročitali što drugo, nego Neustrašivu mamu koju je ilustrirala Valentina Supanz Marinić (sjećate je se iz Mališkijevića Malickog?).


Prekrasna priča o mamama u rimi koja će vas nasmijati i ganuti do suza. Mene je. Na jedan divan način, autor je opisao što sve mame mogu i da se nekad zaista možemo osjećati poput superjunakinja. Multitasking je naša moć. A ilustracije baš lijepo nadopunjuju tekst i sigurno će vam izmamiti osmijeh na lice jer na humorističan način oslikavaju ovu jedinstvenu odu mamama.

"Na svijetu snažnih mama ima
i zato se treba ponositi njima.
To nipošto nije situacija laka
i zato od mame ja stvaram junaka."

Kornjačicu Ritu ilustrirala je Mateja Boljar te donijela divne crteže jedne obitelji malih kornjača.


Edukativna je to priča o tome kako je važno slušati savjete starijih. Rita nije shvaćala kakva opasnost može vrebati jednu malu kornjačicu pri prelasku ceste, a saznala je jer nije poslušala svoje roditelje. U prometnoj nesreći ozlijedila je svoj oklop te je s nestrpljenjem čekala da on zaraste kako bi se mogla igrati sa svojim sestricama kao prije. I dočekala  je taj dan i svima dala koristan savjet:

"Pogledaj lijevo pa desno. Osluhni s oba uha ide li kakvo vozilo. Zatim ponovno pogledaj ulijevo i prije negoli nogom stupiš na asfalt, daj mami ruku!"

Slikovnica Zvjezdanovih deset dana donosi priču o dječaku Zvjezdanu iz budućnosti, točnije 3024.g.


Dječak zbog rijetke bolesti ima kibernetičke proteze umjesto lijeve ruke i desne noge, a najbolji prijatelj mu je hospibot TB 326 koji brine za njegovo zdravstveno stanje.  Priču koja govori o prijateljstvu i nadi u ozdravljenje jednog desetogodišnjeg dječaka ilustrirala je Milica Vezmar Basara. Nije lako znati kako će izgledati budućnost, pogotovo 3024.g., ali ilustratorica je to vješto prikazala i učinila priču još zanimljivijom.
Ako vaši mališani vole priče o  detektivima ili psima, onda će ih Pas Rolfi i PDA oduševiti. Pseću detektivsku agenciju čine Rolfi, Sova, Rino, Petko i Anjel.


Oni rješavaju razne nepodopštine i nevolje koje čine nevaljalci poput psećih bandi, vrana, štakora i lisaca. Ilustracije psećih detektiva Milice Vezmar Basare su odlične i humoristične i vjerujem da će se svidjeti vašim mališanima.
Prva slikovnica koja je izdana  u ovom projektu je Zmaj Anđelko i dugački rep.


Prekrasna priča o mladom, kratkorepom zmaju Anđelku koji se uvijek divio zmajevima s dugačkim repom. Jednog dana odlučio je od platna sašiti sebi  dugačak rep. No onda mu se učinio prekratkim, pa je sašio duži. Pa još duži. Svi su se divili njegovim akrobacijama, no zapeo je svojim repom za krošnje i upao ravno u rođendansku tortu zmaja Marka. Marko je bio tužan, a Anđelko se posramio. Sljedećeg dana pripremio je Marku novu rođendansku proslavu.

"Obećao je da više neće pokušavati biti netko drugi i da će s ponosom nositi svoj kratki rep."

Vesele i zanimljive ilustracije Milice Vezmar Basare nadopunjuju ovu divnu priču koja govori o tome kako je važno voljeti sebe, baš onakvog kakav jesi. Zmaj Anđelko i njegovi prijatelji uče nas važnu lekciju života-prihvatiti sebe i prihvatiti druge jer različitost nas obogaćuje.    
Nadam se da će vam ovi kratki osvrti pokazati o kakvim se vrijednim i zanimljivim slikovnicama radi, a kupnjom kojih možete pomoći ovaj hvalevrijedan projekt. Mi u našim slikovnicama nastavljamo uživati, nadam se da ćete i vi!
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes