Roman Simić: Jura i kuckalo protiv dosade

Narisao: Manuel Šumberac
32 stranice, tvrdi uvez
Nakladnik: Profil

Koliko puta sam dosad u svojih preko osam godina mamećeg staža čula: Mama, dosadno mi je! Nema broja. Nema. Meni ekspresno krene para na uši kad čujem tu rečenicu. Znam da su drukčija vremena, i znam da su drukčija djeca, ali pobogu, kao da je mojim roditeljima bilo bitno jel meni dosadno ili ne. Ako ti je dosadno, zabavi se. To je bio njihov odgovor. Zapravo lažem, tata mi je najčešće govorio: Ako ti je dosadno, uhvati se za uši i pleši 😁. Čak i ja nekad znam to reći svojim klincima. Pa se povaljaju od smijeha. Ali nije loša ideja ni uzeti kuckalo. Pitate se koje kuckalo? Pa kuckalo protiv dosade.  A što je dosada?

"Dosada, to je kad ti netko iz glave ukrade sve misli, kad ti nevidljiv usisavač iz nogu isisa svu snagu i ti možeš samo ležati na kauču i mrštiti se do neba osim ako si mama, ili tata, ili djed, ili baka, ili Anja i Lina, koje se nikad ne dosađuju."



Svi znamo da je klincima najdosadnije kad pada kiša. Tako je i Juri jednog lijepog kišnog dana, koliko kišni dan može biti lijep, bilo jako, jako dosadno. Dok se nije pojavio trokutasti mačak. S kuckalom protiv dosade. Jura je iznenađen jer ne zna što je to kuckalo protiv dosade, ali ne želi mačku pokazati koliko ga zanima. A kuckalo...

"...besplatno je, i dobiva se lako, održavanje i rukovanje nije komplicirano, i može ga imati svatko. Dovoljno je kucnuti..."

Pa da s njim odeš do piramida, u svemir, staru Grčku, do crne rupe. Bilo gdje. Jer kuckalo je takvo, kucneš i iznad glave ti se pojavi oblak pun boja, slika, raznih zemalja, mnoštvo svjetova, zanimljivih misli i snova.

"Kucneš i djeluje istog trena, a dosada se raskida kao pjena..."



Vjerojatno vam je sad već malo jasnije kakvo je to neobično kuckalo koje svatko od nas ima. Kuckalo je mašta, naravno. 
"Mašta nas gura u sve, ne samo u ono što vole djeca, već i ono što vole roditelji, što svi volimo. Početak dosade samo je impuls, iz kojega se rađa sve ostalo", kaže autor ove zanimljive slikovnice Roman Simić. Mašta radi svašta, rekli bi neki. I radi, zaista. Djeci je potrebno sasvim malo kako bi ih oslobodili dosade, a oni će od tog malo napraviti puno. 
Roman Simić je nagrađivani hrvatski autor, otac dvoje djece pa samim time i sasvim kompetentan da piše o dječjoj dosadi i kuckalu protiv dosade. Možda je nekome od vas poznat kao autor slikovnice "Baba Jaga i div Zaborav", a u ovoj slikovnici se poigrao riječima, rimom i stvorio jedan zanimljiv, nimalo dosadan svijet koji na samom kraju prelazi u pjesmu. Odlična slikovnica za čitanje naglas jer vas jednostavno vuče da ju čitate u ritmu i kuckate. Ne kuckalom protiv dosade, već nogama, rukama, prstima..  


Osim što je zanimljiva za čitanje, ova slikovnica je poprilično zanimljiva i za gledanje. Ilustracije su djelo Manuela Šumberca koji je diplomirao film i animaciju na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Filmaš, ilustrator i animator koji sam za sebe kaže da je "netko tko nešto stvara, netko tko svoje ideje i određeni košmar u glavi pokušava ispričati, nastoji vizualizirati, bilo to kroz crtež, animaciju, film ili knjigu." I u tome je odličan. Osvojio je već mnoge, ali stvarno mnoge nagrade na svim područjima na kojima radi, a njegov zanimljiv snapchat intervju možete pogledati na http://www.buro247.hr/kultura/ekspert/radovi-hrvatskog-ilustratora-i-animatora-manuela-umberca-e-vas-odu-eviti.html, mene je oduševio.
Ilustracije su stvarno odlične, dijelom crno-bijele, većinom u boji. Neobične, pomalo vuku na grafike, a sve povezane divnom nijansom smeđe boje. I lusterom. Nismo ga mogli ne primijetiti kroz cijelu slikovnicu, ali divna je poveznica jer što predstavlja žarulja, nego svjetlo, ideju, maštu. 
Pročitajte ovu slikovnicu s vašim mališanima zajedno jer


"...najzabavnije je kada se kuckala slože, pa protiv dosade kuckaju zajedno, jer i to se činiti može!"

A možete ju osvojiti i u nagradnom darivanju na Facebook stranici Mali čitači. Sretno svima!
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes