Fiona Woodcock: Iva se skriva

S engleskoga prevela: Vanda Mikšić
30 stranica, tvrdi uvez
Nakladnik: MeandarMedia
Preporučena dob: 4-8 godina

Mnogo je odličnih slikovnica u zadnje vrijeme izdao nakladnik MeandarMedia. Jako mi se sviđa njihov izbor, od Benjija Daviesa do Fione Woodcock. Radi se o divnim i vrlo kvalitetnim slikovnicama, samo mi je malo žao što nema domaćih autora. Možda uskoro bude 😉. 
Zadnja slikovnica koju smo pročitali je Iva se skriva, autorice i ilustratorice Fione Woodcock, u originalu imena Heiding Heidi. 


Zanimljiva i jednostavna slikovnica prekrasnih ilustracija, priča o kompromisima, o važnosti dijeljenja pažnje, o tome da je svatko u nečemu bolji od drugih.
Iva je jedna slatka, mala djevojčica koja ima poseban dar. Nemoguće ga je ne zamijetiti već na prvoj ilustraciji gdje se Iva svojim outfitom utopila u bijelom naslonjaču s velikim crvenim cvjetovima.


Iva si ne može pomoći, ona se najbolje skriva, prirodni je talent. Svaki put kad se sa svojim prijateljima Fredijem, Katjom i Lili igra skrivača, uvijek pobijedi. Jednog dana, na Ivinoj rođendanskoj proslavi, opet su se igrali skrivača. Iva se tako dobro skrila da ju prijatelji nisu pronašli sve do kraja rođendanske proslave. Nakon proslave, Iva je razmišljala i promišljala, i odlučila da idući put prihvati prijedloge svojih prijatelja za igru jer igrajući se samo onoga u čemu je ona najbolja, zapravo propušta svu zabavu. Tako su skakali na gumenim loptama, koturali se i pentrali po penjalici i svatko je u nečemu bio najbolji. 


Divno je kako je Fiona Woodcock na jednostavan, dječji način ispričala kako, zbog svog talenta, Iva propušta svu zabavu i kako je puno zabavnije cijeniti i ono u čemu su njeni prijatelji dobri. Svim malim čitateljima donosi lik Ive koja sjedi na stepenicama nakon svoje rođendanske proslave i razmišlja, promišlja i smišlja što joj je činiti kako bi i ona sudjelovala u zabavi. Ona odluči potaknuti svoje prijatelje da se igraju i onoga u čemu su oni dobri i zbog toga na koncu postaju još snažnije povezani prijatelji. Jedna životna lekcija o kompromisu i poštovanju drugih pretočena u jednostavne ilustracije na kojima Iva i njeni prijatelji sjaje slatkom jednostavnošću. A primijetit ćete i kako mališani uživaju na svakoj ilustraciji potražiti Ivu, majstoricu skrivanja i prilagođavanja okolišu, čiji su outfiti savršeno upareni sa svakom situacijom s kojom se susreće.


Iva se skriva je prva autorska slikovnica Fione Woodcock koja je studirala grafičke komunikacije na Glasgow School of Art, a sada živi i radi u Londonu. Dugo je radila u svijetu animiranih filmova i reklama dok je crtkarala i prikupljala ideje za svoje slikovnice. Sve projekte koje radi, radi ručno na papiru. Voli crtati s dječjim olovkama, gumenim pečatima, reznim matricama i eksperimentira s tehnikama tiska. Ima razigran pristup svojim projektima čime pronalazi nove načine vizualizacije ideja. I oduševljava čitatelje. Meni su sjajne njene ilustracije, jednostavne, šarenih boja, svijetle, bez previše nepotrebnih detalja. Čak su me i same korice slikovnice oduševile. Mekani materijal i ilustracija polja suncokreta u kojem se Iva skriva zaista je naslovnica koja vas zove da ju uzmete i pogledate. A kad ju otvorite, ova slikovnica vam se uvuče pod kožu i traži da ju čitate opet i opet. Ok, to su ipak klinci koji traže čitanje opet i opet, ali ne propustite pročitati Ivu koja se skriva. Podsjetit će vas na neke važne stvari, a mališanima pokazati koliko su kompromisi važni te da uvijek trebamo cijeniti svoje prijatelje. Uživajte u čitanju!
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes