Jelena Pervan: Hrkalo

Ilustrirala: Jelena Brezovec
32 stranice, tvrdi uvez
Nakladnik: Evenio
Preporučena dob: 3-7 godina

Novi medo u medvjeđem tjednu je medo Hrkalo iz istoimene slikovnice Jelene Pervan. A evo što sama autorica kaže kako je došla na ideju da napiše Hrkala:

"A onda je Robert Knjaz održao gostujuće predavanje na faksu i predložio da u studentskom domu napravimo natjecanje u hrkanju studenata.
I to je bilo to. Samo tako. Knjaza se u mojoj obitelji poštovalo od kad pamtim za sebe pa nije bilo drugoga nego od njegove usputne izjave razraditi cijelu priču u svojoj glavi.
Medo koji stravično hrče…
Medo koji je drugačiji…
Medo koji mora ispričati svoju priču.
I tako se dogodio Hrkalo."

A tko je Jelena Pervan? Rođena Splićanka koja je priče za djecu počela objavljivati još u srednjoj školi i to u poznatim dječjim časopisima u kojima i danas objavljuje. Njeni tekstovi za djecu emitiraju se i na Hrvatskome radiju. Dosad je izdala 7 slikovnica za djecu, a naš Hrkalo dobio je i dva nastavka: Hrkalo i Kamilica te Hrkalo i Drijemalo.
A tko je zapravo Hrkalo? Hrkalo je jedan sasvim poseban medo koji je bio najglasniji među svim šumskim životinjama. Pitate se kako. Taj medo je najglasnije na svijetu-hrkao. Hrrrrrrrrrrrrrrrr-fijuuuuuuuuuuuuuuu, hrrrrrrrrrrrrrrrrr-fijuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu! Orilo se tako šumom.
Svi u šumi su znali medu Hrkala, no njegovo hrkanje postalo je nepodnošljivo i smetalo je ostalim šumskim životinjama. Nekima danju, a nekima noću. Jer medo Hrkalo je spavao i hrkao gotovo uvijek. Mama medvjedica čak je pozvala i šumskoga liječnika Dabromira Dabrovića da pregleda Hrkala. On joj je dao napitak biljke budnice i čička razbudnička. No niti to nije pomoglo da Hrkalo prestane spavati i hrkati. Životinje su napale Hrkala pitanjima zašto uvijek spava i zašto toliko hrče. Kad im je odgovorio da on radi u svojim snovima i jako se umara, nisu mu povjerovale i tražile su da on i njegova obitelj odu živjeti u drugi dio šume.

No tu je tek nastao problem. Iako se u početku činilo da je svima lakše jer su naspavani i odmorni, s vremenom su se svi počeli osjećati loše. Otišli su kod doktora Dabrovića koji im je rekao da je jedini lijek Hrkalovo hrkanje. Životinje mu nisu povjerovale.
Jedne noći, pred zoru, mali je vuk odlutao niz šumu tražeći potok. Ugledali su ga lovci i uperili pušku u vučića. Kad se iznenada zaorio poznati zvuk: Hrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr-fijuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!
Lovci su pobjegli, a vučić je bio spašen. Spasilo ga je Hrkalovo hrkanje. Posramljene životinje potražile su Hrkala. Saznale su da on zaista živi svoje snove i pozvale ga da se vrati 💓

Predivna priča o medi koji je bio drugačiji od drugih i koja donosi poruku da je to sasvim uredu. Svijet bi bio siromašno mjesto bez sanjara i vizionara. Zato ova slikovnica promiče različitost, prihvaćanje, sanjarenje i maštanje. Pa kome se ne bi svidjela 😊 Moji su klinci bili oduševljeni pričom i jedva čekaju pročitati nastavke. Naravno, obožavali su dio kad ja imitiram hrkanje, na to su se odvaljivali, a ne moram ni napisati da tata nosi novi nadimak-Hrkalo 😀
Ilustracije su prekrasne, medo Hrkalo baš onakav kakvog sam ja zamislila kad sam čula naslov slikovnice. Djelo su mlade varaždinske umjetnice i ilustratorice Jelene Brezovec. Iako joj je ilustriranje u početku bilo samo hobi, preraslo je u posao. Najčešće ilustrira slikovnice za strane izdavače, a za jednu takvu, The Dance Recital,dobila je i međunarodnu nagradu National Indie Excellence Book Award u kategoriji Specialty books.                                                                                      A evo što je Jelena rekla o ilustriranju Hrkala: "Ja sam Hrkalo. Odmah sam se s njime poistovjetila i crtanje ilustracija bila je prava uživancija. Iako šumski ambijent daje puno prostora za detalje, trudila sam se u prvi plan staviti emocije kroz koje prolaze svi likovi u Hrkalovoj avanturi  – od frustracije i negodovanja do prihvaćanja i ljubavi prema prijateljima." (Medvjedić Hrkalo predstavlja sve nas koji sanjarimo o boljem i sigurnijem svijetu )
Uživajte u predivnoj priči i ilustracijama s vašim mališanima i naučite ih neka nikad ne prestanu sanjariti o boljem i sigurnijem svijetu!


Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes