Ana Đokić Pongrašić: Nemaš pojma, Grizlijane

Ilustrirala: Dubravka Kolanović
28 stranica, tvrdi uvez
Nakladnik: Naklada Haid
Preporučena dob: 6-11 godina

Kada je medo Grizlijan narastao da su mu šape bile gotovo kao majčine, mama mu je rekla da je vrijeme da si sam počne pronalaziti hranu. Ali medo Grizlijan nije mislio tako. On se volio izležavati i odmarati i čekati da mu mama donese tek ulovljenu ribu ili jaje.


 Ali mama je otišla, a Grizlijanu je ubrzo od gladi počeo kruliti želudac.

"Ali od ribe ni r, od jajeta ni j, a od mame ni traga ni glasa."

Medo Grizlijan se poprilično zabrinuo i odlučio sam pronaći nešto za ručak. Ali osim puža, kišnih glista, muha i komaraca, nije uspio pronaći ništa. Odjednom je ugledao ptičje gnijezdo puno jaja koja je želio pojesti, no ptica se prenerazila otjeravši ga i rekavši mu da su to njena djeca. Grizlijan to nije znao.


Zatim je naišao na Mamu Krokodilicu koja je zakopavala svoja jaja i koja ga je isto tako otjerala rekavši mu da su to njena djeca. Grizlijan se iznenadio. Otišao je do rijeke pokušati upecati ribu, no ni to mu nije išlo jer nije znao pecati.


Medo Grizlijan bio je jako tužan, ali još više gladan. Susreo je Smeđu Koku koja ga je pozvala da pođe s njom. Koka mu je ponudila jedno jaje, no Grizlijan je mislio da će se iz njega izleći ptići ili krokodilčići, dok mu Koka nije objasnila da to jaje nema zametka. Medo Grizlijan zaista nije imao pojma, kako su mu više puta tog dana rekli. A Smeđa Koka pronašla je način kako da Grizlijan svakoga dana zaradi ručak, a usput se zabavi.
Divna i poučna priča o odrastanju jednog medvjedića, a koja se može primijeniti i na djecu. Pogotovo onu koja dolaze u neke nove situacije (polazak u vrtić/školu) pa im nije nepoznat osjećaj zbunjenosti, straha i nesnalaženja. Prateći razvoj priče o Grizlijanu, i sami će shvatiti da će nakon nekog vremena sve biti lakše. Baš zato, klinci vole lik smotanog i pomalo razmaženoga medvjeda Grizlijana. Jer su im likovi s kojima se mogu poistovjetiti uvijek dragi i zanimljivi.
Nemaš pojma, Grizlijane je slikovnica autorice Ane Đokić Pongrašić koja je do sada napisala niz slikovnica i knjiga za djecu i mlade, kazališnih tekstova, radio-drama i TV serija. Dobitnica je književne Nagrade Mato Lovrak za svoj roman Zoe, djevojčica s vrha nebodera. 
Priča o medi Grizlijanu odlično je napisana i duhovita, a jezik prilagođen djeci starije vrtićke i mlađe školske dobi kojima će zbog teme i biti najzanimljivija. Moji klinci od 5 i 7 godina su oduševljeni, lako su pratili tekst i radnju, a ilustracije akademske slikarice Dubravke Kolanović jednako su se svidjele i njima i meni. Ilustracije su divne, nenametljive, a savršeno se stapaju s tekstom. Dubravka Kolanović oslikala je brojne slikovnice i knjige hrvatskih autora, a i sama se okušala kao autor. Za svoju slikovnicu A special Day, dobila je nagradu Gold award winner. 
Autorica i ilustratorica kažu da im zajednički rad pričinja zadovoljstvo pa će i dalje surađivati u svom radu.
A vi uživajte s vašim klincima čitajući o odrastanju mede Grizlijana 😉
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes