Sylvie Auzary-Luton: Kongres vještica

S francuskoga prevela: Almira Drino
36 stranica, meki uvez
Nakladnik: Šahinpašić

Sylvie Auzary-Luton je francuska autorica i ilustratorica za djecu i mlade. Dosad je napisala i/ili ilustrirala preko 40 izdanja za različite francuske i strane izdavačke kuće. Kako smo se odlučili pročitati što više slikovnica u kojima su glavni likovi vještice, pod ruke nam je došla i njena slikovnica Kongres vještica.  



Nakon što Gradska vještica od svrake dobije pozivnicu za godišnji kongres vještica na kojem će se održati i natjecanje u eleganciji, odluči da će ona zasjati punim sjajem i odnijeti prvu nagradu. No nevolje tu tek počinju. Vjetar joj kroz prozor odnese pozivnicu, a leteća metla joj se potrga kad pokuša s njom odletjeti za pozivnicom.
Odluči otići kod Irme koja sve pogađa da joj otkrije gdje će se održati kongres.


Kad je saznala da se kongres održava u Zoološkome vrtu, kreće tamo. Međutim, u gradskom prijevozu nisu baš oduševljeni što se jedna vještica hoće voziti u autobusu, a niti stopiranje joj ne donese uspjeh. Jedina osoba koja joj ponudi pomoć je djevojčica Zita. Njih dvije prođu pravu avanturu da bi došle do vilinske pećine u Zoološkome vrtu gdje će se održati kongres. Vještica iz ostave, Kuhinjska vještica, Vještica iz ateljea, Seoska vještica i ostale iznimno neugodno dočekaju Gradsku vješticu i Zitu. Zbog svih problema na putu, Gradska vještica je došla pokidana, uprljana i neugledna na natjecanje u eleganciji. No Zita joj pomaže još jednom i njihova suradnja donosi sretan kraj ovoj slikovnici.


Vesela i zanimljiva slikovnica koja vještice prikazuje na humorističan i zabavan način, tako da ih se sigurno nitko neće uplašiti, namijenjena je vrtićarcima od 3 do 6 godina. Mojim klincima je bila zanimljiva, dok su meni definitivno najbolji dio slikovnice-ilustracije. Vrlo živopisne, šarene i pune detalja, prikazuju vještice u drukčijem svjetlu od onoga na kojeg smo naviknuli. Ono što je klasika su crni šešir, metla i crni mačak, naravno. No odjeća vještica iz ove slikovnice je šarena, maštovita i čini odmak od klasičnoga prikaza vještica.
Krenite sa svojim mališanima na kongres tih, njima uvijek zanimljivih likova i saznajte sve o zgodama i nezgodama jedne Gradske vještice.
Slikovnica je izdana u Bosni i Hercegovini, prijevod je također na bosanskom jeziku, da vas ne buni kad počnete čitati 😉
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes