Marijan Sinković: Priča o jabukama

Ilustracije: Darko Jakić
24 stranice, tvrdi uvez
Nakladnik: Hum naklada

Na Priču o jabukama smo naletili slučajno na policama naše knjižnice, ilustracije su mi se učinile zanimljivima pa smo odlučili pročitati ju. Sasvim je drukčija od svih dječjih knjiga koje smo dosad čitali.




Na koricama knjige piše da je to knjiga za djecu na temu zaštite zdravog načina života i ekostandarda. Ali je zapravo puno više od toga.
Dječak Ivica živi s roditeljima u neboderu, u velikom gradu, a njegovi baka i djed u kući na selu, s velikim dvorištem i mnoštvom domaćih životinja. I voćnjakom.

Odlazeći kod bake i djeda, Ivica je naučio mnogo o životinjama i biljkama. Ali je jedan događaj s djedom posebno zapamtio.
Kad je jednom s djedom išao u voćnjak, Ivici su se jako svidjeli veliki i prekrasni plodovi na stablu jabuke i zamolio je djeda da mu ubere jedan. No, djed mu je prvo htio ispričati zašto su plodovi na tom stablu jabuke tako veliki i prekrasni, gotovo savršeni.

To stablo se bilo razboljelo te je djed pozvao agronoma koji je stablo morao pošpricati sredstvom protiv štetočina i tako ga spasiti. Od tada, svake ga godine moraju špricati takvim sredstvom kako se stablo ne bi sasušilo. Zato su jabuke na njemu tako prekrasne i velike. Djed je Ivici ubrao neuglednu, žutu jabuku sa drugog stabla i pružio mu da ju proba. Ivica ju je pojeo s oduševljenjem jer je bila ukusna, ali je još uvijek htio probati one velike, prekrasne jabuke. Djed mu je ubrao jednu i dao, no Ivici se okus nije svidio. Toga ljeta, Ivica je uz djeda postao pravi poznavatelj jabuka.
Kako i na samim koricama knjige piše, priča promiče zdrav način života i ekostandard, učeći djecu razliku između lijepih, kemijskih zaštićenih i malih, neprivlačnih, nešpricanih jabuka. Na kraju priče, klinci će naučiti i ponešto o sortama jabuka koje se kod nas mogu uzgojiti. Osim toga, autor svojim opisima ukazuje na razliku života u asfaltiranom, betoniziranom gradu gdje smo daleko od prirode i slobodnog i zdravog života na selu. Ali svojom pričom prenosi i one dobre, stare, da odijelo ne čini čovjeka/nije zlato sve što sja i da ugodna i oku lijepa vanjština, ne donosi uvijek i nešto dobro iznutra. Zanimljiva i poučna priča na više razina koja je moje klince zainteresirala i koju su s pažnjom odslušali do samoga kraja.
O autoru nisam pronašla previše podataka, osim da je dosad, uz Priču o jabukama, napisao još dvije knjige za djecu.
Ilustracije su bile prve koje su me privukle ovoj knjizi i odlične su. Drukčije, mrvicu pomaknute, autora Darka Jakića, akademskog slikara-grafičara.
Mala zamjerka ide za font, koji je imitacija krasopisa, pun zavijutaka i neravan što je meni pričinjalo poteškoće pri čitanju. Knjiga je namijenjena predškolskoj i djeci mlađe školske dobi. Jezik je prilično jednostavan tako da je djeci sve razumljivo, a mojim je klincima bilo zanimljivo to što su na kraju priče nabrojane sorte jabuka koje se uzgajaju u našim područjima pa smo i o tome ponešto naučili. Sve u svemu, odlična knjiga za svu djecu, vrijedna čitanja jer osim zanimljive priče, naučit će(te) još nešto što možda do sada nisu/ste znali.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes