Pika Vončina: Putovanje tete Hilde

Ilustrirala: Pika Vončina
40 stranica, tvrdi uvez
Nakladnik: Mala zvona

Nakladnik Mala zvona je klincima i meni pravo otkriće. A pogotovo slikovnice autorice Pike Vončine.
Nakon što smo pročitali 4 priče iz Zečje zemlje, kojima su moji klinci bili oduševljeni, u knjižnici smo naišli na Putovanje tete Hilde, iste autorice pa smo odlučili pročitati i nju. I nismo pogriješili. Nikako 😃.


Naime, način na koji Pika Vončina piše i ilustrira svoje slikovnice je neodoljiv. Ona uspijeva spojiti tekst i ilustracije u jednu cjelinu i klinci u svaku priču jednostavno utonu i poslušaju ju, a da ni ne trepnu. Još kad je priča tako zanimljiva da ni mama ne trepne,onda znate da ju morate pročitati 😉. Imena koja koristi Pika Vončina daju njenim pričama neodoljiv šarm, kao i njeni opisi likova i njihovih nesvakidašnjih dogodovština. Nevjerojatna je lakoća s kojom autorica niže doživljaje glavnih likova u svojim slikovnicama, a i sam njihov broj je uvijek popriličan.



Teta Hilda je jedna neobična kokoš. Zašto neobična? Zato što je ona pročitala hrpu knjiga i neprestano pričala o oblacima, vulkanima, pticama, biljkama, životinjama, mjesecu, zvijezdama, dalekim planetima, morskom dnu, leptirima, izumrlim životinjama i slično. Bila je očarana svijetom i često je govorila da ga želi vidjeti. Jednog jutra su Hildine sustanarke, Fabijana, Hermina i Vilhelmina, pronašle na vratima poruku tete Hilde. Ona je odlučila otputovati u svijet i pronaći rijeku Limpopo.


Isprva su se kokoši zabrinule, ali su uskoro počele stizati razglednice koje je slala teta Hilda pa im je bilo malo lakše. Naime, priča je koncipirana tako da je cijelo putovanje tete Hilde zapravo opisano na razglednicama koje ona šalje svojim prijateljicama kući. Hilda je na svom putu upoznala zečicu Franku, piliće trkače i njihovu mamu, 3 sestre bubamare, profesora Albusa, Ota, princezu P, krokodila Vaska, mornara Đivu te gusarskog kralja Gripibalda i doživjela je mnogo uzbudljivih avantura. Kako bi bolje shvatile gdje je sve Hilda bila, Vilhelmina je čak nacrtala kartu njenog putovanja prema dobivenim razglednicama.


Međutim, nakon nekog vremena razglednice su prestale stizati, a ostale kokoši su se pitale gdje je sad Hilda i što radi. A onda su se međusobno tješile: "Možda je postala gusarica, plovi dalekim morima na brodu gusarskog kralja Gripibalda i uživa." I bilo im je lakše.
Kako je kraj malo nedorečen i ostavlja mogućnost nastavka, moji klinci se tome izrazito nadaju jer je sretan kraj kod njih nirvana čitanja. I ova je slikovnica kao i 4 priče iz Zečje zemlje pisana velikim štampanim slovima pa je i početnicima u čitanju omogućeno da sami pročitaju priču. Pretpostavljam da bi zanimljiva bila klincima vrtićkog uzrasta, od 3 do 7 godina, možda i klincima mlađe školske dobi.


Odlična slikovnica u kojoj će svi klinci zasigurno uživati zajedno sa svojim velikim čitateljima.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes