Christiane Northrup i Kristina Tracy: Prekrasna djevojčica

Ilustratorica: Aurelie Blanz
Prijevod: Merima Nikočević Ibrahimpašić
28 stranica, tvrdi uvez
Nakladnik: Planetopija

"Ova je knjiga posvećena svim prekrasnim
djevojčicama na svijetu-mladim i starim. Čuvajte i
 njegujte svoja dragocjena tijela i ona će čuvati vas."

Kad pročitate da je knjigu za djecu napisala ginekologinja, onda vas to malo iznenadi. Još kad ste za tu autoricu čuli i ranije jer je napisala knjige o ženskoj mudrosti, tijelu, iscjeljenju, menopauzi, ostanete sasvim zatečeni, kao ja. Ali znatiželjni, pa posudite knjigu da vidite o čemu se tu radi.
Doktorica Christiane Northrup, majka dviju kćeri, je porodničarka i ginekologinja te poznati autoritet na području ženskog emocionalnog i tjelesnog zdravlja. Autorica je brojnih knjiga za žene, a Prekrasna djevojčica je njezina prva knjiga za djecu kojom se nada prenijeti jednu vrlo važnu poruku svim djevojčicama: da je posebna čast roditi se kao djevojčica. Dr.Northrup zastupa tezu da su poruke vezane uz ženska tijela, kojima su djevojčice izložene u djetinjstvu, temelj zdravlja žena u odrasloj dobi. Važno je osvijestiti djevojčice da su savršene baš takve kakve jesu, da će tijekom života prolaziti kroz razne promjene, ali da je sve to normalno i uobičajeno. Ženin stav prema vlastitom tijelu najvažniji je dio ženskog zdravlja. Ako djevojčice odrastaju svjesne činjenice da su njihova tijela čudesna i savršena, izrast će u sretne, samosvjesne i zdrave žene. Pozitivan stav o vlastitom tijelu za posljedicu ima zdravlje i sreću 💗


Ovo je jedna prekrasna knjiga koja nosi važne poruke svim djevojčicama. Ja sam ju čitala zajedno sa svojom srednjom curom koja ima 5 godina i mislim da je još premala da shvati poruke iz knjige, ali bi ju djevojčice mlađe školske dobi definitivno trebale pročitati. Moja cura je bila oduševljena ilustracijama. One su prava mala umjetnička djela Aurelie Blanz, šarena i zanimljiva, koja prate i savršeno se slažu s tekstom knjige. To me nije uopće iznenadilo s obzirom da se radi o Planetopijinom izdanju koja su gotovo uvijek savršena. Svaku ilustraciju u knjizi mogli bi promatrati satima jer su boje i detalji toliko zanimljivi i privlačni da ne možete odvojiti pogled od njih.



Ova vam knjiga  može biti polazište za razgovor s vašim klincezama o promjenama koje ih očekuju, tjelesnim i emocionalnim, ali i o tome da se prema svom tijelu uvijek trebaju odnositi s poštovanjem i da imaju puno pravo isto zahtijevati od drugih. Svi znamo što nosi pubertet, ćušpajz hormona i osjećaja, nezadovoljstvo vlastitim tijelom i izgledom pa je ova knjiga savršena za čitanje prije nego krenu sve pubertetske mušice.

"U tebi se krije golema snaga.
Tu je da ti pomogne nositi se sa svim važnim stvarima
koje te u životu očekuju.
Znaj da si poput veličanstvenog stabla-
tvoje te korijenje drži čvrsto na zemlji bez obzira
na oluje u kojima ćeš se naći, a tvoje su grane
i listovi poput utočišta onima koje voliš."


Ako ste zagovornici otvorenog razgovora s djecom o njihovom tjelesnom i mentalnom razvoju, onda će vam se ova knjiga jako svidjeti. Odlična je za zbližavanje majki i kćeri.
Sve u svemu, nećete pogriješiti ako ju posudite u knjižnici i svojim djevojčicama prenesete ove dragocjene poruke.
Malena zamjerka ide za odabrani font. Inače ne volim fontove sa zavijutcima jer mi je to problematično za čitanje i definitivno ne bi bio moj prvi izbor, ali s obzirom da je to jedina mana ove knjige, preživjet ćemo 😊




Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes