Dijana Merey Sarajlija: Koka koja je sve gledala svisoka/Bik koji je želio biti šik

Ilustracije: Nika i Luka Sarajlija
38 stranica, meki uvez
Nakladnik: Foma


Koka koja je sve gledala svisoka
Ja sam naprosto oduševljena ovom knjigom. Jednu večer sam svojim klincima pročitala Koku koja je sve gledala svisoka i oni su bili jednako oduševljeni. Radi se o stihobasnama za djecu od 3 do 103 godine iz Biblioteke Što mravi znaju o ljubavi.

                                       

„Bila jednom jedna koka,
Raskošnog perja i zanosnog boka,
Blistavog kljuna i zavodljivog oka,
Koja je sve gledala svisoka!“


Prekrasna basna o koki koja se držala visoko i iznad svih pa se zaljubila u jednog pijetla, sličnog sebi, koji je isto sve gledao svisoka jer je bio najsnažniji u kokošinjcu. Koka se jako zatelebala u tog pijetla koji je bio pun sebe jer se ona baš u njega zaljubila, no prema njoj nije pokazivao pravu ljubav.
Tada je i koka odlučila biti skromnija, ostaviti pijetla i pronaći pravu ljubav.

„Tad´ podsjeti je jedan s ograde mrav,
A doviknuše za njim i ostali mravi:
Oprez! U ljubavi važna se ne pravi!“

Moji klinci obožavaju stihove i rimu, nekako im to uvijek paše, a ova stihobasna je još i humoristična tako da je malo reći da ih je oduševila. Nevjerojatno mi je da naš jezik djeluje tako milozvučno u ovim stihovima Dijane Merey Sarajlije. Svi zajedno smo se smijali čitajući slikovnicu. Na kraju se nalazi razgovor Žutoline i Crnoslava-malih mrava, o ljubavi, a tu su i pitanja za klince koja vam mogu biti od pomoći za razgovor o „glavnim facama“ u vrtiću/školi i dječjim prijateljstvima. Slikovnica koja je zabavna, vesela, duhovita, a uz to donosi i moralne pouke.
A ilustracije, one će vas oduševiti. Ilustracije je za Koku koja je sve gledala svisoka nacrtala kći autorice Nika Sarajlija. Radi se o kolažima  dječjih crteža upotpunjenima   raznim krpicama tekstila, čipkom, vrpcama  i toliko su živopisni da vam se čini kao da će koka sa svojim prijateljima svaki čas izletiti iz knjige J

Bik koji je želio biti šik
Dizajn ove slikovnice je odličan, tako da vam unutar jedne slikovnice, zapravo dolaze dvije. Svaka sa svoje strane. Bik koji je želio biti šik pobrao je još veću slavu od koke kod mojih mališana.

                                                                      

„Bio jednom jedan bik
Koji se jako trudio biti šik.
Nije bio siguran što to točno znači,
Al´ je uvijek pazio kako se oblači.“

Tom biku sve je moralo biti lijepo i šik, zadnji modni krik. Sve savjete mu je davala prijateljica roda koja je bila gotovo jednako šik kao i on. Jednog dana, kako to obično i biva, bik je  na cesti ugledao kravu u koju se zaljubio. Ali, postojao je problem. Ta je krava bila staromodna. No nakon razgovara i šetnje s tom kravom, bik je zaključio da je ona ona prava.

„Živjet´ su zajedno odmah odlučili
I već se sljedećeg dana zaručili,
A ubrzo zatim i vjenčali
U jednoj prekrasnoj, skroz šik štali!“

Ali problem je nastao kad su trebali opremiti stan. Krava je naginjala shabby chic stilu, a bik je volio moderan kič. Došlo je do velike svađe, bik je otišao ljut, a krava je ostala sama razmišljajući o njihovom braku. Nakon što su shvatili da se ipak vole, u isti su glas povikali:

„Uredit ćemo naš novi dom
Malo po tvom, malo po mom,
Jer naša je ljubavna sreća
Od svih ukusa i moda veća!“


Na kraju slikovnice, mali mravi Žutoslav i Crnolina razgovaraju o svađama i pomirbi te imaju pitanja za djecu koja vam mogu biti smjernica u razgovoru o svađama.
Bika koji je želio biti šik je ilustrirao sin autorice Luka Sarajlija i učinio je to odlično. Kao i koka, bik je ukrašen raznim kolažima crteža, krpica i tkanina i privlači pažnju djece.
U sredini slikovnice, nalazi se priča u stihovima o ovoj zanimljivoj obitelji, zapravo kratki životopis autorice i njene obitelji.
Vrlo zanimljiva slikovnica, a kako postoji još jedna o kravi koja je htjela biti plava i konju koji je imao neugodan vonj, očekujte nastavak!


Share:

2 komentara :

  1. Oduševilo me kad sam čula da vaša djeca obožavaju Juliju Donaldson jer su i moja iskustva s Julijom takva. A i ova Koka koja je sve gledala s visoka mi se čini jako bliska dječjem svijetu . Blog vam je pravo veselje za sve nas koji se bavimo približavanjem knjiga djeci. Put prema čitanju kreće od tih prvih susreta s jezikom u slikovnicama čiju će ljepotu i duhovitost pamtiti čitav život.

    OdgovoriIzbriši

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes