Tri praščića

Svi znamo priču o tri 🐷, zar ne? 



No, moram priznati da meni nije palo na pamet povezati ovu svima poznatu bajku sa sigurnošću na internetu. A zapravo je poprilično logično, sad to shvaćam. Pročitali smo prvu od 6 bajki u digitalnom svijetu Centar za Nestalu i Zlostavljanu Djecu  i Ive Vidanec i ilustratorice Rebeke Ljiljak pomoću koje djeca uče o opasnostima na internetu. U prvom dijelu slikovnice pronaći ćete nešto o bajkama i internetu, a nakon što s klincima pročitate bajku o tri praščića sve je spremno za razgovor o opasnostima na internetu. Samo je jedan od trojice braće sagradio sigurnu kuću u koju vuk ni na koji način nije mogao ući. Kako mi možemo izgraditi svoju sigurnu kućicu na internetu, tko su praščići, a tko vuk  te kako se zaštiti na internetu, sve to možete saznati iz ove slikovnice i provući kroz razgovor s djecom. Dajte im da riješe kviz kako bi saznali koliko su sigurni na internetu (možete se i vi okušati 😉). Pročitajte zajedno savjete kako sagraditi čvrstu i sigurnu kućicu na internetu i zapamtite ono najvažnije, temelj!

🏠Najvažnije je imati snažne temelje! Temelj naših kućica predstavlja odnos s našim roditeljima. Ukoliko nisi siguran/na kako treba postupiti, uvijek se trebaš obratiti roditeljima!🏠

Roditelji, educirajte se o opasnostima interneta kako bi mogli educirati svoju djecu. Iako su oni digitalni urođenici, vjerujte, treba im pomoć u razvoju kritičkog mišljenja i digitalne pismenosti (iznenadim se svaki dan koliko ih srednjoškolci nemaju gotovo uopće). Ova slikovnica je izvrstan alat u radu s djecom i već znam da će se svidjeti mojim kolegicama i kolegama školskim knjižničarima koji vrijedno rade na digitalnom i informacijskom opismenjivanju naše djece. Ali ne mogu sve sami, zato razgovarajmo s našom djecom, koristimo aplikacije roditeljskog nadzora i ne podrazumijevajmo da djeca znaju i prepoznaju opasnost. Ne, ne znaju.





Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes