Nikola Tesla - ispred budućnosti

Napisala: Maja Jerčić

Ilustrirala: Ida Domišljanović

Tvrdi uvez, 31 str.

Nakladnik: Know How

Preporučena dob: 4+


Mnogo je toga napisano, ispričano i snimljeno o Nikoli Tesli, ali nevjerojatno je kako još uvijek možemo saznati neke nove činjenice i podatke iz njegovog života za koje nismo znali. Dječak rođen u malom selu u Lici postao je čovjek poznat u cijelom svijetu. Ne zbog novca i slave, već zbog svojih ideja, nekonvencionalnog načina razmišljanja, bistrog i znatiželjnog uma i upornosti. I zato što se cijelog svog života igrao.


Slikovnica Nikola Tesla - ispred budućnosti prati život Nikole Tesle od njegova rođenja u Smiljanu sve do njegove smrti.

Jedne olujne noći u selu Smiljan u Lici rodio se dječak Nikola Tesla. Odmah je bilo jasno da će biti poseban. Babica koja je pomagala njegovoj majci pri porođaju u jednome je trenutku uzviknula: "Ovo će biti dijete oluje!" Na to je njegova majka odgovorila: "Ne, bit će on dijete svjetlosti!"

I kao da je nešto naslutila, upravo je tako i bilo. Nikola je obožavao čitati pod svjetlosti svijeće, gladan znanja i novih spoznaja. 


Volio je i boravak u prirodi koja ga je inspirirala i pružala nebrojene ideje i mogućnosti. Iako ga je bolest omela na neko vrijeme, nakon što je ozdravio, upisao je Politehničku školu u Grazu koju je s oduševljenjem pohađao. 


Nakon Budimpešte i Pariza stigao je u Ameriku gdje je neko vrijeme radio s Edisonom. Održao je i predavanje u Zagrebu te nadahnuo inženjere u Hrvatskoj koji su ubrzo izgradili hidroelektranu za proizvodnju izmjenične struje na rijeci Krki.

Tako je grad Šibenik dobio električnu rasvjetu među prvima u Europi, a hidroelektrana Jaruga druga najstarija hidroelektrana na svijetu! 

Iako je Tesla često bio neshvaćen, ostao je genij ispred budućnosti. 


Ova prekrasna slikovnica na jedan novi način prikazuje život tog neobičnog genijalca. Čitajući ju, doznat ćete možda dosad nepoznate detalje iz njegovog života. Kroz kratke anegdote prikazano je kako je Nikola Tesla razmišljao na nekonvencionalan i neobičan način što mu je i omogućilo razvoj njegovih ideja i zamisli. Sve je to u formatu prilagođenom djeci i upotpunjeno prekrasnim ilustracijama Ide Domišljanović.

Osim ove odlične edukativne slikovnice, Know How pedagogija i autorica Maja Jerčić pripremili su edukaciju za roditelje Kako potaknuti interes za znanost i stvaralačku iskru kod djece? koja će se održati 28.10. u 18.30 h, a sve detalje možete pronaći na poveznici https://www.slikovnicatesla.com/tesla-radionica

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes