Nahoče iz Wammerswalda

Napisao: Stefan Boonen

Ilustrirao: Tom Schoonooghe

Prevela: Svetlana Grubić Samardžija

Tvrdi uvez, 165 str.

Nakladnik: Ibis grafika

Preporučena dob: 7+


Dok smo bili na ljetovanju, započeli smo zajedničko čitanje dječjeg romana koji nam je stigao iz Ibis grafike, Nahoče iz Wammerswalda. Nismo ga stigli pročitati do kraja jer more i kupanje, ali smo ga zato dovršili kod kuće. I odmah na početku, moram priznati da je doista teško odrediti preporučenu dob za ovakve dječje romane jer u zadnjih nekoliko mjeseci, možda i godinu dana, prakticiramo zajedničko čitanje i malo ozbiljnijih dječjih knjiga što znači da ih slušaju petogodišnjakinja, devetogodišnjakinja i jedanaestogodišnjak. I svima je super, pogotovo meni. 


Čim smo krenuli sa čitanjem, pojavilo se pitanje. Nije im bilo jasno što znači nahoče, a dok su pokušali dokučiti, pošteno smo se nasmijali. No na kraju smo i to pretresli. U središtu ovog odličnog dječjeg romana je djevojčica koja se jednog dana nasukala na obalu velike rijeke kraj jednog neobičnog mjesta Wammerswalda u kojem žive još neobičniji stanovnici. Iako se čine mrvicu čudnima, svi su vrlo dragi (većinom) i žele pomoći djevojčici koja ne zna odakle je došla. Zna samo da je živjela sa svojom ne baš ljubaznom tetom Idaliek koja ju je, a to saznajemo kako se priča razvija, zlostavljala.


Djevojčica, koju su počeli zvati Lutalicom, izgradila je sebi nastambu na obali, no stanovnici su svjesni toga da joj treba pružiti pravi dom. I tako Lutalica kod svakoga, tko se prijavio da bi ju udomio, provodi po jedan dan. Hoće li odlučiti živjeti kod seoskog doktora i njegove supruge, kod pekara i njegove supruge koji imaju 11 sinova ili kod Velikog Josa, majstora za sve? Nije lako odlučiti, pogotovo kad se u selu zbivaju mnogi neobični i važni događaji koji uključuju jednu medvjeđu obitelj, superdozere i zabavni park.


Ovaj uzbudljivi dječji roman progovara i o nekim važnim temama, ne preduboko, ali dovoljno da bi osnovnoškolci shvatili o čemu se radi. Kakav je odnos društva prema drugačijima, prema onima koji ne slijede ustaljene društvene norme baš kao i Lutalica; problem zlostavljanja pa čak i vršnjačkog nasilja te uništavanje zaštićenog prirodnog područja, u ovom slučaju Wammerswaldske šume, radi profita (izgradnje zabavnog parka). Još su mnogi motivi našli svoje mjesto u ovoj priči pa tako imamo priliku svjedočiti prvim ljubavima, prijateljstvima i dječjim avanturama.

Autor Nahočeta je belgijski spisatelj Stefan Boonen, autor brojnih dječjih knjiga koji često posjećuje škole i knjižnice i sudjeluje u pričaonicama s djecom. Sjajne ilustracije, jarkih boja, koje odlično i nenametljivo prate priču, potpisuje belgijski umjetnik Tom Schoonooghe. 


Isti dvojac izdao je još jedan dječji roman o Wammerswaldu, De beer naar Wammerswald, koji se čini jednako zanimljivim. Po onome koliko sam uspjela prevesti s nizozemskog, hvala Google prevoditelju.

Ako tražite kvalitetno štivo za vaše klince osnovnoškolskog uzrasta ili ako sami volite dječje knjige, onda je ovo odličan izbor! Od nas idu samo preporuke. Knjigu možete pronaći na web shopu Ibis grafike, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku.

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes