Gitina briga i Posve Norman

Autor i ilustrator: Tom Percival
Preveo: Ozren Doležal
30 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Profil Knjiga
Preporučena dob: 4+

Mentalno i emocionalno zdravlje djece, pozitivna predodžba o sebi, izgradnja samopouzdanja i ovladavanje osjećajima jako su bitni, a uglavnom im se ne posvećuje dovoljno pažnje. Češće ćemo u medijima naići na senzacionalističke naslove o djeci i mladima koji pate od nekih smetnji i poremećaja, nego na naglašavanje pozitivnih primjera kojih je mnogo. Mentalno zdravlje je preventivno djelovanje od najranije dobi. Aktivnosti, javne kampanje, isticanje pozitivnih primjera, educiranje, rana intervencija... Ako vam se čini skupo, pomislite samo koliko se novca troši za liječenje posljedica. Ne kaže se uzalud: Bolje spriječiti, nego liječiti.  Nekad nije lako o svemu tome razgovarati, ne znamo odakle bi krenuli i kamo se uputili, ali dvije slikovnice koje su dio serije slikovnica Toma Percivala upravo o ovim temama, mogu nam biti polazna stanica već od najranije dobi djeteta.




Gitina Briga

Gita je bila jedna sasvim obična djevojčica koja se voli ljuljati na ljuljački i istraživati svoj vrt. Sve dok jednog dana nije otkrila Brigu. Na početku je ta Briga bila sasvim mala...
Ali onda je Briga 
počela rasti.
Svakoga je dana postajala mrvicu veća...
Stalno je pratila Gitu, ali nitko ju drugi nije primjećivao pa se i Gita pravila da ju ni ona ne vidi. Ali se pitala kad će i hoće li uopće otići.
Gita to nije shvaćala, ali činila je upravo
ono što se s brigom ne smije...
Dopustila joj je da ju zabrinjava. 

Briga je bila ogromna, a onda se dogodilo nešto neobično. U parku je susrela dječaka koji je bio tužan baš kao i ona, a pored njega bila je Briga. I Gita je shvatila da i drugi imaju Brigu. Njih dvoje su počeli pričati o svojim Brigama i one su nestale. To nije bio posljednji put da je Gitu nešto brinulo, ali je naučila kako riješiti svoje brige. 


Gitina Briga je odlična slikovnica pomoću koje će djeci biti lakše osvijestiti osjećaj zabrinutosti te će i sami uvidjeti da je normalno ponekad se brinuti zbog nečega, ali i da nam je puno lakše kada nekome ispričamo o svojim brigama. Ilustracije u slikovnici su jednostavne i divne. Vrlo je malo boja kroz koje autor dočarava Gitino stanje. Na samom početku i kraju, kad se Gita riješi svoje Brige, ih je više, a dok je Gita zabrinuta, sve je, osim nje i Brige, sivo. Ova slikovnica može biti odličan alat za razgovor o gore navedenim temama i zato velika preporuka od nas!

Posve Norman

Obožavamo slikovnice o različitosti, a Posve Norman je upravo jedna takva. Koliko je važno samopouzdanje te imati hrabrosti biti svoj i drukčiji može vas naučiti Norman. Baš kao i Gita, i Norman je bio jedan sasvim običan dječak. Dok mu jednog dana nisu izrasla krila. Norman je svašta zamišljao, ali niti u najluđim snovima nije mislio da će mu izrasti krila. Isprobao ih je i bilo mu je super, ali onda je trebao otići kući. I zabrinuo se. 
Vidite, Norman je bio TOLIKO normalan da
nije bio siguran kako će roditelji prihvatiti
njegova neuobičajena krila.
I zato je Norman obukao debelu, zimsku jaknu. Puno stvari mu je bilo teško napraviti s tom debelom, zimskom jaknom, ali nikako nije želio da drugi vide njegova krila.


Bio je tužan što su mu uopće izrasla  krila. No onda je ugledao ptice kako lete.
Norman je uto shvatio da ga
rastužuje jakna, a ne krila.
Roditelji su ga nagovorili da skine jaknu, a Norman je pustio svoja krila da se rašire i poletio. I onda je vidio još mnogo djece u debelim, zimskim jaknama. I svi su ih skinuli i pridružili se Normanu na nebu. 
Shvatio je da ništa ne znači
biti posve normalan...
Ali da je on posve Norman.
A upravo tako i treba biti... 


Slikovnica je ovo koja će pokazati djeci kako se ne trebamo bojati biti svoji i kako je razgovor s roditeljima uvijek dobro rješenje. Oni su ti koji će nas prihvatiti bez obzira na sve jer je roditeljska ljubav bezuvjetna. Roditeljska podrška važna je stavka djetetovog života i trebala bi biti bezrezervna. Ilustracije su slične onima u Gitinoj Brizi. Vrlo malo boja (samo Normanova žuta jakna) i sivi svijet dok Norman skriva svoja velika, lijepa i šarena krila. A kad ih otkrije, vatromet boja na nebu. Sviđa mi se i igra riječima Norman-normalan koju je na engleskom jeziku ipak lakše postići. Ako želite da vam dijete izraste u samopouzdanu osobu koja njeguje različitost i ne boji se biti drukčija i svoja, onda je ova poticajna slikovnica pravo štivo. Uživajte u čitanju!
 

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes