Kiosk

Napisala i ilustrirala Anete Melece
Preveo: Pavao Krmpotić
tvrdi uvez, 32 str.
Nakladnik: Ibis grafika
Preporučena dob: 3+

Kiosk je jedna od onih slikovnica koje djecu, a i odrasle, osvoje već na prvo listanje. Osim što je šarena pa tako privlači znatiželjne oči, ona na svojim prednjim koricama ima izrezan maleni prozorčić, baš kao na pravom kiosku pa tako postaje interaktivna i kulisa brojnim poziranjima i virkanjima.

 
Ovu slikovnicu krasi iznimna estetika što nije ni čudno s obzirom na to da je to autorska slikovnica latvijske umjetnice koja se bavi grafičkom umjetnošću i animacijom Anete Melece. Zanimljivo je da je nastala prema animiranom filmu Kiosk iste autorice, koji je prikazan na brojnim filmskim festivalima po svijetu i dobio brojne nagrade. 
Priča je to o Olgi koja već dugo radi u kiosku, ali je u njemu i zaglavila. Doslovno. Ona uopće ne može izaći iz kioska i svaki dan joj je isti. Svoje mušterije već jako dobro pozna, kao i njihove kupovne navike, a noću sanja o čudesnim zalascima sunca na dalekim morima. 


Samo jedna pošiljka novih novina koja je istovarena par centimetara dalje nego obično, bit će dovoljna da preokrene Olgin život naopačke. Opet doslovno. Jer dok je Olga pokušavala dohvatiti novine, dva dječaka su pokušala ukrasti slatkiše,  a Olga se, u pokušaju da ih spriječi, zajedno s kioskom prevrne. Uspije ustati i shvati da može šetati noseći kiosk i tako kreće u avanturu. Zapetlja se u povodac jednog psa, padne u rijeku koja ju odnese na more i nakon tri dana i tri noći završi na obali. 


Baš kao što je nekad samo maštala, sada ima priliku gledati čudesne zalaske sunca. 
Priča je ovo koja se može prilagoditi najmlađima, a opet, iz nje nešto mogu naučiti i odrasli. Bez obzira na sve poteškoće i prepreke, Olga je uspjela ostvariti svoj san. Ovo nije jednostavna priča. Ovo je priča koja se može iščitavati na mnogo razina, ovisno o tome kome ju čitate. Može biti polazište za razgovor o raznim temama i problemima, od pretilosti i usamljenosti do ostvarenja snova. Jednostavan tekst, a tu moram pohvaliti i izbor fonta, odlično je nadopunjen predivnim živopisnim ilustracijama punima detalja i žarkih boja. A to je ono što će privući i najmlađe i starije. Čak su i unutarnje korice, i prednje i zadnje, u potpunosti oslikane. Prednje Olgom koja sjedi u kiosku, čita časopise o dalekim putovanjima i gricka keksiće, a zadnje Olgom koja zaneseno promatra čudesan zalazak sunca. 


Ovu odličnu slikovnicu možete pronaći na web shopu Ibis grafike, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes