Vjeverice svađalice

Napisala: Rachel Bright
Ilustrirao: Jim Field
S engleskog preveo Ozren Doležal
30 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Profil
Preporučena dob: 3+

Još otkako smo pročitali Miša lavljeg srca, ovaj nam se autorski par uvukao u srce. I nisu nimalo razočarali svojom novom suradnjom. Baš suprotno, oduševili su nas još jednom.


Slikovnica Vjeverice svađalice prati dvije vjeverice ili, bolje rečeno, dva vjeverića - Spontanog Ivicu i Spremnog Brunu. Ivica je, kao što mu sam nadimak kaže, spontan pa je valjda mislio da će se njegova smočnica sama napuniti prije zime. Za to vrijeme on se zabavljao, a smočnica je ostala sasvim prazna. Dok je Bruno u potpunosti spreman za zimu. Naporno i marljivo je sakupljao hranu i punio svoju smočnicu, napravio pravu planinu, ali je uvjeren da mu treba još samo jedan jedini češerić.


A baš se toga češerića uhvatio i Ivica jer mu je to jedina nada da nabavi zimnicu. Ta dva sasvim različita lika, Bruno i Ivica, bacaju se u utrku za jedinim češerom u šumi. I tu kreće brza i luda utrka, svađa, pentranje, letenje, skakanje, plivanje i gola borba za život.


A sve je to praćeno humorističnim dosjetkama i briljantnim ilustracijama. Tekst je vrlo pitak i prevoditelj je odradio odličan posao jer, vjerujem, nije lako prevesti bilo kakav tekst, a pogotovo ne rimu. Rachel Bright je dosad napisala 15 slikovnica, neke je i ilustrirala, a još 4 će biti objavljeno u sljedećih 18 mjeseci. Njene slikovnice prevedene su na 15-ak jezika, srećom za nas i na hrvatski. 2014.g.proglašena je World Book Day ilustratorom u Ujedinjenom kraljevstvu. Ilustracije su u Vjevericama svađalicama, baš kao i u Mišu lavljeg srca, vrlo dojmljive, a s obzirom da se radnja priče odvija u jesen, sve vrvi baš pravim jesenskim bojama i prizorima. Ali ovakve ilustracije nisu iznenađujuće ako znate da je Jim Field dosad osvojio brojne, ali stvarno brojne, nagrade za svoj rad. Prva slikovnica koju je ilustrirao, Cats Ahoy, 2011.g. osvojila je Booktrust Roald Dahl Funny prize, iza toga osvojio je Oscar's Book Prize, Sainsbury's Children's Book Awards, Lollies Book Awards i mnoge druge. Prošle godine je bio među top 10 najprodavanijih ilustratora. Tako da ne čudi uspješnost Miša lavljeg srca i Vjeverica svađalica koje osim prekrasnih ilustracija nose divne poruke svim malim čitateljima. Kako u prvoj saznajemo da se u svakome od nas krije jedan miš i jedan lav, tako u drugoj saznajemo koliko je važno dijeliti  i "da je najbolje na svijetu kad se prijatelji zabavljaju."
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes