Smrveni i Smlavi

Napisala: Julia Donaldson
Ilustrirao: Axel Scheffler
Preveo: Krešimir Krnic
30 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Ibis grafika
Preporučena dob: 4+

Jako volimo slikovnice koje promiču toleranciju i prihvaćanje različitosti, to se već zna. A kad ona uključuje ljubavnu priču iz pera nagrađivane i vrlo produktivne britanske spisateljice Julije Donaldson i kista jednako poznatog Axela Scefflera, onda znate da ne može biti ništa manje nego odlična.


Već sama posveta otkriva za koga je slikovnica pisana - Za svu djecu Europe. Bilo da su Smrveni ili Smlavi ili neki sasvim drugi. A priča počinje na jednom dalekom planetu gdje su živjeli i Smrveni i Smlavi. Smrveni su bili bića neobičnog izgleda, čudne kose i nosa, a spavali su na drvenim krevetima.


Smlavi su također bili vrlo neobičnog izgleda, nosili su lude cipele, skakali kao klokani i spavali u dupljama.


Jedni drugima bili su vrlo čudni i nisu se međusobno družili. Sve do jednog dana dok se u Čirbarskom gaju nisu susreli Smlavi Bero i Smrvena Marijeta. I zaljubili. Njihovi djed i baka nisu bili nimalo oduševljeni idejom o njiihovoj ljubavi te su ih pokušali razdvojiti i zabraniti im druženje. No Bero i Marijeta su se potajno družili i odrastali te se odlučili vjenčati. Ali Smrveni Djed i Baka Smlava nisu imali namjeru to dopustiti. Pa su se Marijeta i Bero dali u bijeg raketom. Smrveni i Smlavi krenuli su za njima na put po planetima.


Provodeći mnogo vremena zajedno, Smrveni i Smlavi su shvatili kako imaju mnogo zajedničkih stvari pa su se vratili natrag na svoj planet. I tamo zatekli Beru i Marijetu. I još nekoga.

"Zavlada radost, graja i cika, kad dođe od Marijete:
´Želite li možda svi vi upoznati naše dijete?´
Dijete je li crveno? Je li plavo dijete..."

To ćete ipak morati sami saznati. A Smrveni i Smlavi su se od tada igrali i živjeli zajedno i u slozi.

"Igraj se sa Smrvenim, igraj se sa Smlavim.
Igraj se sa svakim svojim prijateljem pravim.
sad sklopi oči, u snu lijepu uživaj.
Sanjaj o Smrvenima, o Smlavima snivaj."

Divna je ovo priča kroz koju će i najmlađi shvatiti kako nije važno jesmo li crveni, plavi, bijeli ili crni. Ljubav jednostavno ne poznaje boju kože, vjeru ili nacionalnost. Ljubav je slijepa. A u sve šarenijem i različitijem svijetu, važno je djecu od najmlađe dobi učiti poštivanju tih različitosti, toleranciji i interkulturalnosti. A ova slikovnica je pravi alat za to. Prepuna neobičnih i drukčijih likova i planeta pokazuje da unatoč svim razlikama, možemo živjeti zajedno i u miru. 
Nismo čitali ovu slikovnicu u originalu pa ne znam kako svi nazivi zvuče na engleskom, ali Krešimir Krnic je odradio odličan posao i svim neobičnim bićima, planetima i biljkama dao jednako tako neobična imena. Možda ćete pri prvih nekoliko čitanja imati problema s izgovorom jer uopće nije lako izgovoriti sva ta imena poput skromblova, combica, jalinkoda, Dlampara, Luprantosa, Grimbeltoša, Glurča i drugih pa se jezik malo zapetljava. Ali već nakon desetak čitanja, što će doći vrlo brzo, vjerujte, već ćete ih imati u malom prstu. A osim što je autorica izmislila ovakva neobična imena, i ilustrator si je dao truda i nacrtao sva ta neobična bića, planete i biljke. Ilustracije su prava eksplozija boja, iako, naravno, prevladavaju crvena i plava. Ili da kažem - smrvena i smlava.
Slikovnicu Smrveni i Smlavi možete kupiti u internetskoj trgovini Ibis grafike ili u knjižarama po cijeni od 90,00 kn.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes