O Mrljeku i Prljeku

Napisala: Jelena Pervan
Ilustrirala: Jelena Brezovec
Nakladnik: Evenio
Preporučena dob: 4-8 godina

Otkad su Mrljek i Prljek stigli u naš dom, svakodnevno nas zabavljaju svojim bljakastim, fujkavim i ludo zabavnim dogodovštinama. Neću vas lagati, znamo ih već napamet, sve tri slikovnice. Klinci su jednostavno poludjeli za njima (svi!), a ni ja nisam ostala imuna na njihov šarm. Tko bi rekao da ćemo se ludo zabavljati uz priče o zloćkastim bakterijama, zar ne.
Pa vrijeme je da vam kažem nešto o ovim zanimljivim likovima. Mrljek je bucmastija narančasta bakterija, rekla bih jedan klasični stafilokok, dok je ružičasti Prljek zavidne linije, iz roda Escherichije coli. Kao i svim ostalim bakterijama, jedino što je Mrljeku i Prljeku važno jest da se oni dobro zabave i da je njima dobro. U svojim dogodovštinama znaju malo i pretjerati pa ne završe baš najbolje što je loše za njih, ali dobro za likove u slikovnicama. I sve male i velike čitatelje. Jer osim što su ove slikovnice o higijeni vrlo zabavne, iznimno su poučne i reći ću vam samo-nema šanse da se preskoči pranje ruku, kose ili zubi. Zapravo, uopće više nema cendranja kad se ove nezabavne aktivnosti spomenu, jer Mrljek i Prljek su tu.
Tri su slikovnice u seriji o higijeni, a mojim klincima je najdraža Mrljek i Prljek mućkaju bljakavi napitak-Priča o pokvarenom zubu.



Kakao bljakao. Da, moji klinci su ga morali  napraviti. U dvorištu, s blatom, vodom, travom i pokojom bubicom. To je taj famozni bljakavi napitak koji se pravi po receptu Prljekove bake Zmazanke i za koji osim zanimljivih sastojaka treba i prljavi kotlić. Mrljek i Prljek neće pronaći kotlić, ali će pronaći rupu u pokvarenom zubu dječaka Lovre. S obzirom da Lovro nije baš najveći obožavatelj redovitog pranja zubi, nevolja je na vidiku i zahtijevat će hitan odlazak zubaru. A kod malih čitatelja, hitno pranje zubi. Da se obrane od Mrljeka i Prljeka.
U Priči o neopranoj kosi-Mrljek i Prljek na smrdljivom putovanju, djevojčica Rita ima prekrasnu kosu.

 


Ali, ne voli ju baš redovito prati. Što ju dovodi do gadnog problema. Jer Mrljeku i Prljeku se baš sviđa na njenoj kosi. Nju glava sve više i više svrbi, a kosa joj sve jače i jače smrdi. I Rita će se uspjeti riješiti Mrljeka i Prljeka i imati čistu i mirisnu kosu redovitim pranjem.
Posljednja, ali ništa manje zabavna, je Priča o prljavim rukama-Mrljek i Prljek slave fujkasti rođendan.

 
Kad Mrljek i Prljek, koji slave svoj rođendan i imaju najzabavniji tulum ikad u najprljavijoj igraonici "Pod noktom" na prstima djevojčice Nore koja ne voli prati ruke, dobiju najbolje rođendanske poklone ikad-ljubimce Kašljića i Šmrkljića, priča će krenuti po zlu. Nora će, grickajući noktiće s prstiju, progutati i ljubimce te se razboliti i na teži način naučiti koliko je važno redovito prati ruke.
Moram vam priznati da sam pri prvom čitanju ovih slikovnica, stalno u sebi ponavljala fuj, bljak, grooozno jer ima poprilično bljakarija, ali sam se s klincima toliko zabavila i nasmijala da su mi Mrljek i Prljek postali zakon. Baš su nekako dragi iako su zlikovci. A i kako nam se ne bi uvukli pod kožu (ne mislim dosolovno, ovo čudno zvuči kad su glavni likovi bakterije 😂) kad ih je Jelena Brezovec osmislila tako slatke, vesele i oku ugodne. Nadam se da nisam promašila s nagađenjem koje su joj bakterije bile modeli. Odlične i poučne priče pisane jednostavnim jezikom bliskim djeci i divne, divne ilustracije, dovoljan su razlog da se ove slikovnice nađu u vašoj kućnoj biblioteci. Interliber je blizu, a ako nećete potegnuti do Zagreba, slobodno ih naručite na web-shopu Evenia.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes