Steve Smallman: Tri praščića i prehlađeni vuk

Ilustrirao: Bruno Merz
24 stranice, meki uvez
Nakladnik: Turistička naklada
Preporučena dob: 3-6 godina

Kako je ovo vrijeme idealno za razvoj kojekakvih viroza i prehlada koje nam onda klinci fino donesu iz jaslica/vrtića/škola pa onda svi skupno kašljemo, kišemo i balimo, nije naodmet da klinci nauče ponešto o ponašanju dok su prehlađeni. Reklo bi se da im treba nekakav bonton za virusna stanja 😊, a ova slikovnica je baš prigodna.





Svi znamo priču o tri praščića. Jednom davno, živjela je mama Gica sa svoja tri praščića. No kako su praščići odrasli, došlo je vrijeme da se odsele i sami sagrade svoje kuće. Mama Gica svakome je dala nešto novca i kutiju papirnatih maramica i poslala ih u svijet. Prvi je praščić sagradio kuću od slame i otišao spavati, druga je svinjica sagradila kuću od granja i otišla gledati crtiće, a treći je praščić sagradio kuću od cigle i otišao nešto pojesti.


"U susjedstvu je živio i vuk kojeg znate iz priča
kao velikog i zločestog vuka, mada je zapravo
bio sasvim normalne veličine i vrlo drag."

Imao je taj vuk neku gadnu prehladu i trebale su mu papirnate maramice kad ih je ugledao kroz prozor slamnate kućice. Zamolio je praščića da mu otvori vrata, no ovaj je to odbio. Vuk je baš u tom trenutku kihnuo jako jako i otpuhao slamnatu kućicu. Praščić je pobjegao u kućicu od granja, no vuk se pojavio i tamo. Pristojno je pokucao zamolivši da mu otvore vrata. No praščići su se bojali, a vuk je kihnuo tako jako i slinavo da je otpuhnuo kućicu od granja. Praščići su potrčali u kućicu od cigle, a vuk ih je slijedio. Opet ih je zamolio da otvore vrata, no oni su odbili. Vuk je kihnuo strašno jako, ali se kućica nije pomaknula s mjesta. Praščići su se veselili i pjevali:

"Tko se boji vuka još,
kad nema ni maramice za nos!
Vuka se ne bojim ja,
tra-la-la-la-la!"

Tada se vuk razljutio i odlučio sići kroz dimnjak kako bi sam uzeo papirnate maramice. No dok se on penjao, praščići su na vatru stavili kotao pun vode. Vuk je sletio niz dimnjak ravno u kotao tople vode.

Praščići su se uplašili da će ih vuk pojesti, no on je samo želio maramice. Dok im je to pokušavao objasniti, kihnuo je na praščiće i zaslinio ih. Praščići su sada bili prehlađeni, a samo da su vuku ranije dali papirnate maramice, ne bi bili bolesni.

Kao i na kraju svake Bajke koja je krenula po krivu, i na kraju ove se nalaze pitanja za razgovor s djecom o tome kako se trebamo ponašati dok smo prehlađeni, kako je važno koristiti papirnate maramice, staviti ruku na usta dok kašljemo ili kišemo, prati redovito ruke. Divna je ovo slikovnica uz koju će djeca lakše naučiti kako se ponašati dok su prehlađeni. Jer, ruku na srce, možemo mi njih stotinu puta upozoriti da stave ruku na usta dok kišu, ali njima to na jedno uho uđe, a na drugo izađe, zar ne? Definitivno će prije takve savjete zapamtiti kad su uobličenu u jednu lijepu, zanimljivu, edukativnu slikovnicu poput Tri praščića i prehlađenog vuka koju je divno ilustrirao Bruno Merz, jedna zanimljiva i svestrana osoba. Bruno je odrastao na Novom Zelandu, roditelji su mu Nizozemci, a trenutno živi u Engleskoj. Pjevač, tekstopisac, skladatelj, svirač, autor i ilustrator. Kažem vam, svestrana osoba. Ilustracije u Tri praščića i i prehlađenom vuku su divne, zanimljive i jednostavne, prate priču i odlično se uklapaju u tekst Steve Smallmana o kojem sam vam već pisala na blogu.
Posudite ovu šmrcavu priču prepunu kihanja u knjižnici i naučite vaše klince kako spriječiti širenje klica. Klincima će biti zanimljivo, sigurno!

A slikovnicu Tri praščića i prehlađeni vuk možete i osvojiti za svog mališana ako zaigrate nagradnu igru na Facebook stranici Malih čitača. Sretno vam!

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes