Julia Donaldson: Zog

Narisao: Axel Scheffler
Preveo: Krešimir Krnic
31 stranica, tvrdi uvez
Nakladnik: Ibis grafika
Preporučena dob: 3-6 godina

Iz pera poznate spisateljice Julije Donaldson i ilustratora Axela Schefflera, nastao je Zog koji će vjerojatno svim malim obožavateljima Grubzona postati novo omiljeno večernje, a i dnevno štivo. Zog je jedan mladi zmaj, najveći među zmajskim učenicima u zmajskoj školi gospe Zmajić.



"U zmajskoj školi gospe Zmajić nastava se prati.
Tu zmajeve uči ona što zmaj svaki mora znati.
Zog, najveći u toj družbi, uvijek pomno sluša, sjedi.
I trudi se  više od svih, zlatnu zvijezdu da zavrijedi."



Zogova je želja osvojiti zlatnu zvijezdu, međutim to nije baš lako. S ostalim zmajevima uči kako letjeti, no skrši se baš u drvo. U pomoć mu pritekne djevojčica i stavi flaster, a Zog veselo odleti.
I u ostalim zadacima, Zog nailazi na probleme. Dok su učili zmajsku riku, njemu promukne grlo. Kad su učili kako se huče, Zog je zapalio vrh svog krila. U četvrtom razredu Zmajske škole zadatak je bio oteti kraljevnu, no Zogu to nikako nije polazilo za rukom. Opet mu je, kao i svaki put dotad, u pomoć pritekla djevojčica, kraljevna Zlatka, koja mu je dopustila da ju otme.


Zog je zavrijedio svoju zlatnu zvijezdu, a Zlatka je zmajevima mjerila temperaturu i njegovala ih kad bi pali. Došao je i peti razred kad zmajevi uče kako se bije ljuti boj. Pojavio se Vitez Brzojaša koji je došao spasiti kraljevnu Zlatku i baš kad je trebao započeti boj između Zoga i Viteza Brzojaše, kraljevna Zlatka uzvikne:

"Stanite vi glupe hrge!
Ne trebaju svijetu nove porezotine i kvrge.
Nikakav ne tražim spas! Kraljevna ne želim biti!
Nit´u dvorcu za me treba glupe krinoline šiti."

Zlatka otkriva kako želi biti liječnica, isto kao i Vitez Brzojaša te njih dvoje zajedno odlete na Zogu liječiti ljude.
Zanimljiva i vesela priča za mališane u kojoj se na neobičan način i kroz neobične likove djeci pojašnjava da se trud i upornost uvijek na kraju isplate, čak i kada se čini da nije tako. Osim toga, ova priča promiče važnost toga da se ne bojimo biti različiti i slijediti svoje snove. Iako im je bio namijenjen drukčiji život, kraljevna Zlatka i Vitez Brzojaša odlučuju slijediti svoje srce i baviti se onime što žele.


Ne treba trošiti vrijeme na pojašnjavanje tko je Julia Donaldson, već dobro poznata i malim knjiškim moljcima i njihovim roditeljima (možete ju potražiti i kod nas na blogu). Kao i u svim njenim slikovnicama koje smo pročitali dosad, rima i ritam su glavni "krivci" što je tekst tako pitak i što ga djeca obožavaju. Naravno da ne mogu ne spomenuti i prevoditelja Krešimira Krnica koji je divno odradio posao i uspio u tome da čitatelji nisu uskraćeni za doživljaj bez obzira što se radi o prijevodu. A ilustracije Axela Schefflera neće razočarati niti najzahtjevnije male čitatelje. Bajkovite ilustracije koje će prepoznati i zavoljeti svi vrsni poznavatelji Grubzona, Prutimira i ostale ekipe. Boje su divne, vesele i dječje, kao i sami likovi. Meni je svakako najdraža ilustracija s posljednje stranice knjige gdje kraljevna Zlatka i Vitez Brzojaša odlijeću na Zogu u plave visine, dok ispod njih, na zelenoj livadi, stado krava pase travu.
Ova divna slikovnica može doputovati i do vaših mališana ako požurite na Facebook stranicu Malih čitača i tamo sudjelujete u nagradnom darivanju. Sretno vam!


Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes