Oliver Jeffers: Dug put kući

Preveo: Ozren Doležal
31 stranica, meki uvez
Nakladnik: Profil

Dug put kući Olivera Jeffersa je jedna od onih slikovnica koja vas na prvu očara i koju poželite odmah kupiti kako bi ju imali kod kuće na polici svaki dan. I kako bi ju mogli čitati, sami i sa klincima opet iznova.


Oliver Jeffers je izniman i talentiran umjetnik. Rođen je u Belfastu, a danas živi i stvara u njujorškom Brooklynu. Njegovi se radovi mogu vidjeti u galerijama diljem New Yorka pa čak i na koncertnim nastupima grupe U2. Crta, ilustrira i pripovijeda priče. Mnoge su njegove slikovnice postale bestseleri i prevedene su na mnoge jezike diljem svijeta. Dug put kući je kod nas prevedena i objavljena prošle godine pa možemo reći da se radi o novijoj slikovnici. Iako nisam ljubitelj slikovnica mekog uveza, ova je definitivno iznimka.

"Bio jednom dječak
koji je jednoga dana, spremajući svoje
stvari u ormar, pronašao zrakoplov."

Kad smo moji klinci i ja pročitali početak ove slikovnice, dobro smo se nasmijali. Jer naravno da oni ne spremaju svoje stvari u ormar. Barem ne sami od sebe. Trebaju to čuti barem 6 puta, od niskih prema visokim tonovima moga glasa, da bi išta spremili u ormar. Ali ovaj dječak sprema svoje stvari u ormar. Tako je pronašao zrakoplov za koji se uopće nije sjećao da ga je tamo spremio. Što za jedno dijete uopće nije čudno, jel. Zatim se tim istim zrakoplov odlučio provozati. Ali tu počinje nevolja.


Zrakoplov je ostao bez benzina i zaglavio je na Mjesecu. Međutim, nije dječak jedini imao problem. Bio je tu i jedan Marsovac, čijem se letećem tanjuru pokvario motor. Pa je i on zaglavio na Mjesecu. Zajedno su smišljali kako da poprave svoje letjelice i nakon što su pronašli rješenje, dječak kreće na još jednu avanturu. Ipak, sve se sretno završi za obojicu i nakon duge noći, obojica napuste Mjesec i krenu na dug put kući.


Kako kaže The Guardian, radi se o prekrasno ispričanoj, prekrasno ilustriranoj priči...koja, prema The Telegraphu, nastane jednom u milijun svjetlosnih godina.
Prekrasna slikovnica o prijateljstvu i sposobnosti djeteta da u nekom trenutku pomogne drugoj osobi u nevolji. Divne, divne ilustracije kakve riječi ne mogu opisati i font koji se tako savršeno uklapa u ovu priču. Pravi užitak za gledanje i čitanje, i klincima, i meni! A vjerujem a će biti i vama 😉
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes