Fantastično sjajne žene koje su ušle u povijest

Napisala i ilustrirala: Kate Pankhurst
Prijevod: Davorka Herceg Lockhart
32 str., meki uvez
Nakladnik: Profil
Preporučena dob: 4+

Već smo prije, vjerujem kao i vi, uživali čitajući Fantastično sjajne žene koje su promijenile svijet i jako nam se svidio način na koji Kate Pankhurst piše o hrabrim i samopouzdanim ženama koje su zaista promijenile svijet slijedeći svoje snove i boreći se protiv nepravde.


Osim što nam se svidio način na koji piše, svidio nam se i način na koji je slikovnicu ilustrirala. Slikovnica je, baš kao i ona prva, puna raznoraznih oblačića, mapa, skica i ilustracija, a korišteni su i razni fontovi kako bi klincima bilo što zanimljivije čitati ju.


Inače, Kate je istražujući o ženama o kojima je pisala u prvoj slikovnici, saznala da je potomak jedne od njih-sufražetkinje Emmeline Pankhurst. U ovoj slikovnici saznat ćete više o Harriet Tubman, Budiki, Flori Drummond, Qui Jin, Noor Inayat Khan, dr.Elizabeth Blackwell, Pocahontas, Valentini Tereškovoj, Adi Lovelace, Sayyidi al-Hurra, Hatšepsut, Josephine Baker, Mary Wollstonecraft i Mary Shelley. Priznajte da, kao i ja, za neke od njih nikad niste čuli. I zato su ovakve slikovnice koje donose priče o nedovoljno poznatim, a jakim ženama, vrlo važne.  
Ja nisam imala pojma tko je Budika, a sada znam da je bila kraljica keltskog plemena Icena i da je četrdesetih godina 1.st. sijala strah i trepet među Rimljanima za vrijeme njihovog napada na Britaniju.


Ili da je Sayyida-al-Hurra bila u sprezi s gusarom Barbarossom od Alžira te postavljala uvjete za svoj drugi brak što je u 15.st.bilo nečuveno.
Oduševila nas je i polica s knjigama pri kraju same slikovnice koja o svakoj ovoj jakoj ženi donosi najvažniju informaciju sažetu u naslovu izmišljene knjige. I fantastično sjajni rječnik na zadnjoj stranici svakako je plus, iako ova slikovnica minusa zapravo ni nema.


Kate Pankhurst izdala je još dvije slikovnice u ovom serijalu: Fantasticaly Great Women Who Worked Wonders Fantasticaly Great Women Who Saved The Planet i vjerujem da ćemo i njih, prije ili kasnije, čitati na hrvatskom jeziku.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes