Ada Vijugica, znanstvenica

Napisala: Andrea Beaty
Ilustrirao: David Roberts
Preveo: Ozren Doležal
32 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Profil
Preporučena dob: 3+

Ada Marie je jedna neobična djevojčica koja do svoje treće godine nije prozborila ni riječ. Ali kad je progovorila, e to je bilo otvaranje brane. Iz nje su izlazila sama pitanja, pitanja i još pitanja. Sve ju je zanimalo i na svako je pitanje željela dobiti odgovor.  Mama i tata su teško držali Adin ritam, kao i njena nastavnica. 



Jednoga dana, Adu je po nosu opalio grozan smrad i to je bio novi izazov, misterij, zagonetka na koji je Ada morala pronaći odgovor. 

"Što bi moglo biti uzrok tom stravičnom smradu?
Bi li uopće smrada bilo da ga baš nitko ne njuši?
I kako nos zna što je smrad? Od pitanja glava joj se puši!"



No njene istraživačke metode koje su uključivale jednu mačku, jedan kelj i jednu perilicu za rublje, dovele su je u kaznu. Mama i tata poslali su je u sobu da razmisli malo o svojim postupcima, no kao i svaki znanstveni um, Adin je radio sto na sat. Mama i tata imali su što vidjeti kad su ušli u sobu u kojoj je bila Ada. Pokušaji pronalaska rješenja i odgonetavanja zagonetki bili su ispisani po svim zidovima sobe. Adini roditelji pomirili su se sa činjenicom da je um njihove djevojčice motor koji neprestano radi te su joj odlučili pružiti potporu i pokušati odgovoriti na sva njena pitanja. 



"A onaj smrad? Šo bi Ada Vijugica mogla s tim smradom
osim, s cijelim razredom, nastaviti s istraživačkim radom?
Hoće li otkriti uzrok gadnoga vonja od kojeg svaki nos pati?
E, to je pitanje
Možda jednoga dana...
Tko bi to mogao znati?"

U moru slikovnica u kojima su glavni likovi muškog roda, Ada Vijugica, znanstvenica iskače i pokušava na zanimljiv i humorističan način djeci približiti znanost i žene u znanosti. Sva sreća, sve je više ovakvih slikovnica i dječjih knjiga jer otkako postoji znanost, postojala su i žene znanstvenice, samo se rijetko o njima pisalo, učilo i čitalo u školskim udžbenicima. Ada Marie, Vijugica je dobila ime po dvjema znantvenicama-Adi Lovelace koja je bila matematičarka i prva računalna programerka i Marie Curie koja je otkrila elemente radij i polonij i tako dovela do otkrića rendgenskih zraka.
Ada Vijugica, znanstvenica je prva slikovnica autorice Andree Beaty prevedena na hrvatski jezik, a nadamo se i ostalima iz serije: Rosie Revere, engineer i Iggy Peck, architect. Autorica dolazi iz velike obitelji, diplomirala je biologiju i računalne znanosti i dugo vremena radila u struci da bi se onda odlučila pisati slikovnice i knjige za djecu. Svake godine posjećuje velik broj škola kako bi prenijela svoju ljubav prema knjigama i čitanju djeci i njihovim učiteljima. 
David Roberts, britanski ilustrator za djecu, ilustrirao je Adu Vijugicu, znanstvenicu i neke druge slikovnice koje je napisala Andrea Beaty, a po mnogočemu je zanimljiv. Njegovo najdraže jelo je torta, ne posjeduje mobitel, ima mačku staru 20 godina i jako se boji pasa, i velikih i malih. Divne su njegove ilustracije u ovoj slikovnici, šarene i detaljne na bijeloj podlozi. 
Čak su i unutarnje korice i naslovnica pažljivo odabrane, u obliku milimetarskog papira kako i priliči jednoj slikovnici čija je glavna junakinja znanstvenica. Sve pohvale idu i za odabir fonta, odličan je! I naravno, odličnom prijevodu Ozrena Doležala jer teško je zadržati rimu i ritam, ali ovdje je to gotovo savršeno napravljeno. Uživat ćemo u ovoj slikovnici još mnogo puta, uvjerena sam.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes