Priča o vitezu i Martinu

33 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Narodna knjižnica Virje
Preporučena dob: 3+

Kad nam je stigla slikovnica drage Ivanke Ferenčić Martinčić i kad smo ju prvi put pročitali, ostala sam iznenađena. Sasvim drukčije ilustracije od onih na koje smo navikli u slikovnicama i knjigama koje čitamo pokazale su se pravim pogotkom. Jer uz njih možete pričati satima, dodavati svoje boje (u razgovoru, ne šaramo po slikovnicama 😉), stvoriti neki novi i drukčiji svijet. I klincima se slikovnica jako svidjela, nema previše teksta i pruža im slobodu, rasplamsava maštu. A u tome i je smisao, zar ne? 


Baza za ilustracije su fotografije u boji Darka Šostareca koje su uklopljene s ilustracijama Ivanke Ferenčić Martinčić rađene crnim flomasterom finelinerom uz mnoštvo rukom pisanih dijelova. Mojima je to uvijek super jer vole čitati te rukom pisane dijelove i proučavati slova. 


Ivanka je već gostovala  na našem blogu kad se predstavila kao autorica dviju dječjih knjiga: Matilda i vještičji mačak i Matilda i zagonetne žabe. Vjerujem da su mnogi od vas ili vaši klinci čitali ove zanimljive dječje knjige, a Ivanka uskoro obećava i nastavak. Pa, držimo je za riječ, a dotad ćemo uživati u ovoj slikovnici. A o čemu se radi u njoj?
Ova priča ne počinje s "Bilo jednom davno..." ili "U nekoj dalekoj zemlji...". Nema vremenskih ni geografskih odrednica. Ova priča počinje s:

 "Uvijek i svuda djeca sanjaju. Kad ne sanjaju, ona sanjare."

Pa tako i jedan dječak, nazovimo ga Alen, sanjari kako će postati vitez. I to ne bilo kakav vitez, već hrabri vitez s mačem, štitom, kacigom, oklopom i konjem. Jer sve to hrabri vitezovi moraju imati. 


No Alen shvaća da danas nikome ne trebaju vitezovi kad više nema ni zmajeva ni dvoraca ni princeza. A onda jednog dana nailazi na knjigu u knjižnici i pročita priču o svetom Martinu. Pročitat ćete ju i vi, skraćenu verziju, knjigu u knjizi. 


Nakon što ju je pročitao, Alen se razveselio. Jer shvatio je da vitez može biti i danas. Naš svijet treba vitezove da ga učine boljim i ljepšim mjestom za život jer samo

"Dijeleći s drugima i naša se sreća uvećava."

Prekrasna i originalna priča koja potiče na maštanje, to je ono što klinci vole. Uz lijepu životnu po(r)uku, a to je ono što mame i tate vole, razveselit će vaše mališane. I male i velike, a bome i odrasle. Tekst je prilagođen malim čitateljima koji se tek otiskuju u svijet samostalnog čitanja i čitateljima s teškoćama u čitanju, rečenice su jednostavne, font taman za malene, kao i format slikovnice prilagođen za male ruke i čitanje prije spavanja za lijepe i velike snove. 
A primjerak slikovnice, zahvaljujući autorici, možete osvojiti i vi. I to na Facebook stranici  i Instagram profilu Malih čitača. Sretno svima!
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes