Braća Grimm: Bajke

Ilustracije: Vladimir Stanković, Tom Duxbury
Prijevod: Sanja Lovrenčić, Milena Benini (Šest labudova)
58 stranica, tvrdi uvez
Nakladnik: Školska knjiga
Preporučena dob: 7-12 godina

Kad sam prvi put vidjela kako izgleda ilustrirano cjelovito izdanje Bajki braće Grimm s 3D ilustracijama nakladnika Školska knjiga, ostala sam očarana. A nisam ih vidjela uživo, već na zaslonu svog pametnog mobitela. Odmah sam ih stavila na popis za Interliber s namjerom da ih prvo prelistam pa onda odlučim o kupovini. A kad sam ih prelistala, nije bilo drugog izbora, nego kupiti ih. I znala sam da nisam pogriješila kad sam došla kući, a klinci ih nisu ispuštali iz ruku.


Mislim da im je to trenutno najdraža knjiga iz naše kućne biblioteke jer ju stalno prelistavaju i pregledavaju.
Bajke braće Grimm nisu ništa novo, već štoviše-staro su štivo. Ali univerzalno, za sva vremena. Prvi put su objavljene, nama daleke,1812.g. pod nazivom Bajke za djecu i dom. Radi se o narodnim pričama koje su braća Jacob i Wilhelm zapisali, a koje su ubrzo postale popularne i prepoznate kao provjereno i kvalitetno štivo. Sadržajno su poprilično teške i strašne, znate već i sami ako ste čitali originalne verzije bajki umjesto Disneyevih uljepšanih. Neki ih ne vole i smatraju da nisu prikladne za djecu, no ja se priklanjam onoj struji koja ne vidi ništa sporno u čitanju originalnih verzija bajki ako djeca ne pokazuju strah. Ima tu i nekih brutalnih situacija, ali psiholozi se uglavnom slažu kako je dobro čitati djeci i ove verzije bajki, bez uljepšavanja i cenzuriranja. Da ne naklapam previše o tome treba li ih čitati ili ne, svaki roditelj najbolje poznaje svoje dijete pa će odlučiti hoće li mu ili neće čitati Bajke braće Grimm.
U ovom izdanju Školske knjige, neobičnog, ali zanimljivog formata, nalazi se 8 bajki: Pepeljuga, Kralj žabac, Ivica i Marica, Crvenkapica, Matovilka, Trnoružica, Šest labudova i Snjeguljica.
Čim otvorite knjigu, vidite da se radi o jednom divnom izdanju, od papira na kojem je tiskana do 3D ilustracija koje krase knjigu i privlače znatiželjne ručice i očice. Ilustracije su mračne i teške. Zagasitih boja, s izrazito neobičnim licima likova, krvavim očima i još nekim drugim dijelovima tijela, do boje lica negativnih likova.
U Pepeljugi je možda najstrašnija ilustracija gdje jedna zločesta polusestra sebi reže palac, a druga petu kako bi im stopala stala u staklenu cipelicu.


Ili gdje im na kraju bajke golubovi iskopaju oči. Zastrašujuće, ali moji klinci su preživjeli. Bilo je tu naravno sto i jedno pitanje, ali nisam primijetila da ih je previše potreslo pa smo nastavili sa čitanjem ostalih bajki.
Kralj žabac je naspram nekih, poprilično nestrašna bajka, mojima se najviše svidjela pa smo ju, sukladno tomu, pročitali na desetke puta u zadnjih nekoliko tjedana.
U Ivici i Marici je, po meni, najljepša 3D ilustracija kućice u kojoj živi vještica. Moralo se tu, naravno, zaviriti unutra, da se vidi je li vještica u kućici i oduševljenje je zavladalo kad su shvatili da jest.


Priča je mrvicu strašnija od ilustracije, kao što i sami znate, jer Marica gurne vješticu u peć te ona tamo bijedno izgori.
Kada dođete do Crvenkapice, iznenadit će vas strašni vuk. Doslovno strašni, s krvavocrvenim očima i oštrim zubima, ali koji će se, nakon što lovac spasi baku i Crvenkapicu rasporivši mu trbuh, utopiti u koritu s vodom u kojoj su se kuhale kobasice. Lakomost mu je uvijek bila mana.


Bajku o Matovilki svi znamo, ali možda će vam novost biti dio gdje se kraljević, nakon što čuje da je čarobnica otjerala Matovilku, baci s tornja sa željom da umre. Ali padne u trnoviti grm koji mu izbode oči i zbog čega oslijepi, a kasnije nakon što se opet nađe s Matovilkom i njene suze mu kapnu na oči, opet progleda.
U Trnoružici je još jedna prekrasna 3D ilustracija trnovite živice koja je rasla oko dvorca u kojem je usnula Trnoružica sve dok ju nije poljubio kraljević i oni su zadovoljni dugo živjeli.


Divne su ilustracije u bajci Šest labudova , neobične i mračne, ali uistinu lijepe. Pogotovo ona gdje labudovi slijeću u sobu mlade kraljice koju je kraljeva maćeha lažno optuživala da je pojela svoju novorođenčad dok ona nije smjela govoriti, niti nasmijati se kako bi spasila svoju braću i vratila im ljudski oblik.


Posljednja bajka u knjizi je Snjeguljica. Znamo ju svi, a zla kraljica, Snjeguljičina maćeha posebno je mračno ilustrirana.  Dok je u obliku kraljice-velikog crvenog nosa i dugih noktiju poput kandži. A u obliku starice koja Snjeguljici donosi remen, češalj i jabuku-još mračnije. Zeleno, iskrivljeno lice i krvave oči, dugački nokti i grozna kosa.


I patuljci su neobično prikazani, netko će reći da su možda čak i ružni, npr.moji klinci. Ali vrlo tužni dok stoje pokraj staklenog lijesa u koji su položili Snjeguljicu. Knjiga završava jednom lijepom ilustracijom Snjeguljice i kraljevića na njihovom vjenčanju, neobičnom, ali lijepom.


Na samom kraju knjige nalazi se Rječnik manje poznatih pojmova raspoređenih po bajkama što čitanje čini još zanimljivijim. Čim su shvatili da postoji rječnik, moji klinci su tražili da im pročitam značenje riječi iako sam im ja objasnila svojim riječima. Ali ne, čemu onda služi rječnik?
Možda ćete se nakon mog osvrta pitati čemu uopće čitati ovakvu mračnu knjigu punu strašnih ilustracija. Mene je zapravo oduševila opremljenost izdanja, ilustracije i 3D ilustracije. Nešto neobično i novo. Bajke sam sve znala otprije, čitala sam ih i klincima iz nekih drugih zbirki, ali ova je baš posebna i pronašla je posebno mjesto na njihovoj polici s knjigama i slikovnicama. Nadam se da će jednako biti i kod vas i vaših mališana.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes