Michael Bond: Medo Paddington i veliko razgledavanje

Iustrirao: R.W.Alley
Prevela: Lidija Vinković
32 stranice, tvrdi uvez
Nakladnik: Znanje

Prije nekoliko mjeseci, u 91.godini života, preminuo je Thomas Michael Bond. Britanski spisatelj, najpoznatiji po pričama za djecu s likom mede Paddingtona. U svijetu je prodano preko 35 milijuna primjeraka slikovnica o medi Paddingtonu, koji je zaživio i na filmu i na televiziji. Prva takva slikovnica objavljena je 1958., a posljednja 2017.g.
Medo Paddington je inače medo iz Mrkog Perua, kojega je njegova teta Lucy poslala u Ujedinjeno Kraljevstvo s teglicom marmelade. Ime je dobio po stanici Paddington gdje ga je pronašla obitelj Brown i posvojila. Od tada kreću avanture ovog neobičnog medvjedića. Michael Bond napisao je preko dvadeset slikovnica o medi Paddingtonu, a kod nas ih je prevedeno 4: Medo Paddington-pripovijest o medvjediću iz Perua, Medo Paddington na karnevalu, Medo Paddington u vrtu i Medo Paddington i veliko razgledavanje.
Moji klinci su odlučili da će prva slikovnica o medi Paddingtonu koju ćemo posuditi i pročitati, biti upravo Medo Paddington i veliko razgledavanje. 



Nemoguće je da vam se ne svidi ovaj simpatični medvjedić koji pokušavajući pomoći drugima, prouzroči kaos i gužvu. Ali na simpatičan način. Nakon što se jednog jutra probudi, Paddington pred vratima sretne gospodina Grubera, svog najboljeg prijatelja. On ga pozove na obilazak londonskih znamenitosti, a medo Paddington prihvati poziv, spakira kovčeg napunjen sendvičima od marmelade (koju neizmjerno obožava) i uzme kišobran gospođe Bird, za svaki slučaj.
Gospodin Gruber je htio da u obilazak idu poznatim londonskim autobusom na kat, no Paddington je ostao užasnut kad je vidio da autobus nema krov. Ipak je pristao da ide, a dok je gospodin Gruber otišao kupiti karte, medo je ne znajući ni sam kako i zašto, upao u gužvu i metež. Naime, grupa turista je krenula na vožnju autobusom, a mislili su da je Paddington njihov vodič.




Tu je nastala strašna gužva, sve dok se nije pojavio gospodin Gruber i odveo Paddingtona u jedan mali kafić na kakao. Kako je počela kiša, medo je otvorio kišobran, a za njim je u kafić nahrupila gomila onih turista koji su mislili da im je on vodič. Nakon što im je Paddington objasnio da on nije turistički vodič, ipak im je odlučio priuštiti veliko razgledavanje, uz pomoć gospodina Grubera, brošure i slike. Turisti su bili iznimno zadovoljni, a i  Paddington je shvatio da može imati odličan posao za krizna vremena.
Vrlo zanimljiva slikovnica, s mnoštvom događaja i brzom radnjom, prepuna humorističnih elemenata. Sam lik mede Paddingtona je pomalo smiješan na svoj način jer iako on uvijek želi pomoći svima, obično prouzroči nevolje i gužvu. Slikovnica je namijenjena starijim vrtićarcima jer teksta ima poprilično, pa je malima možda malo teško pratiti.
Ilustracije su divne. Boje i način na koji ilustrator prati priču i doživljaje mede Paddingtona su odlični. Već preko dvadeset godina R.W.Alley, koji živi na Rhode Islandu sa svojom suprugom, ilustrira slikovnice o medi Paddingtonu u svim njenim formatima. U svom radu koristi različite tehnike, od olovke i tinte do kolaža i prolivene kave 😀
Ako već niste, svakako upoznajte vaše mališane s medom Paddingtonom, neobičnim i smotanim medom iz Mrkog Perua 😉
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes