Vesna Ferluga-Antić: Djeca znaju, i točka

Ilustrirao: Leon Keserović
204 stranice, tvrdi uvez
Vlastita naklada autorice

Vesna Ferluga-Antić vam je možda već poznata jer se često njezine jedinstvene priče, pjesme i misli koje objavljuje na svom blogu "Fine nijanse" prenose i šire po društvenim mrežama. Tako je 2015.g. izdala zbirku priča za odrasle pod istim nazivom "Fine nijanse" koja je ubrzo rasprodana. Majka je djevojčice Mije koja ima cerebralnu paralizu i koju zove svojom učiteljicom života. Kako Miji često čita, odlučila je i sama napisati zbirku priča i pjesama za djecu u kojima je svaka različitost dobrodošla i prihvaćena. I sva sreća da je tako odlučila 💗


Ova zbirka priča i pjesama, iako je namijenjena djeci, probudit će i u odraslima silinu emocija. Mi smo krenuli malo preambiciozno, misleći da ćemo ju brzo i lako pročitati. Ali te su priče toliko životne i svakodnevne, a opet drugačije, da su moji klinci iza svake imali hrpu pitanja pa se i čitanje malo odužilo. Već pri prvoj priči sam pomislila da su možda premali za ovu vrstu priča, ali su me oni ubrzo razuvjerili tražeći svaku večer da pročitamo barem 2,3 priče iz zbirke.


Jako su im se svidjele, kao i meni. Nešto totalno drukčije od slikovnica i knjiga koje smo dosad čitali, a opet jako poučno i za njih i za mene. Rekla bih, hrana za dušu.
Autorica u svojim pričama prolazi kroz mnoštvo tema. Od znatiželjne djece, klinaca koji su izbirljivi pri jelu, dječje opsjednutosti superherojima, odnosa djeda i unuke, preko dječjeg shvaćanja roditeljskih svađa i razvoda, do vrtićkih ljubavi, dječje definicije za što služe mame i tate te malih dječjih tajni. Jednostavan jezik i nepresušne svakodnevne teme protkane humorom  i neposrednošću oduševit će vas i vaše klince, a mnoštvo mudrih misli ostat će dugo zapamćeno.


Jer iako se radi o svakodnevnim temama, shvatit ćete da često neke stvari uzimamo zdravo za gotovo, da preko nekih prelazimo, a da ih ni ne primijetimo. Ove će vas priče i pjesme podsjetiti da je važno primijetiti one male, sitne stvari u životu i uživati u njima, a vaše klince ponutkati na propitkivanje.

"Maleni će mudrica na primjer pitati:
Zašto skitnice uvijek moraju skitati?
Zašto ova velika djevojčica ne hoda sama?
Zašto sjedi u kolicima koja gura njena mama?
Zašto je ovaj barba toliko siromašan da prosi?
Zar nema nikoga da mu hranu nosi?
Zašto Juričin tata više ne voli njegovu mamu?
Zašto neki ljudi vide samo tamu?
Zašto neka djeca nemaju topli dom?
Sva bi ga djeca trebala imati, da je po mom."


Neizmjerno je mnogo mudrosti i neposrednosti utkano u ovih 40 priča i pjesama, iz svake će vam ostati barem jedna misao u glavi. A i klinci će zapamtiti ponešto 😉

"Djeca znaju, i točka! Često znaju i bolje od odraslih kako prihvatiti ono što je naizgled drukčije, jer su svjesna da ni sama ne sliče nikome, za to dobivaju potvrdu svakog dana. Po nečemu se uvijek razlikuju. Šteta što ih se uči da je dobro biti sličan, a da je različitost nešto što se zna osuđivati. Tako se djeca samo zbunjuju i ne usude se pričati o svojim jedinstvenim strahovima, manama i ljubavima, i na kraju prestaju postavljati pitanja, što je šteta."

Ilustracije Leona Keserovića, izrazito slabovidne osobe, jednostavne su, crno-bijele i odlično se uklapaju i upotpunjuju priče. Moji su klinci poželjeli jedino da ih je više 😊


Kako sam i obećala, zahvaljujući autorici, zbirka priči i pjesama "Djeca znaju, i točka" ide u nagradno darivanje na Facebook stranici Mali čitači. Mi smo uživali i nahranili duše, sad je red na nekog drugog. Zato trk na fejs i sudjelujte u nagradnoj igri!
A svi koji žele kupiti knjigu (cijena je  100 kn), mogu se javiti gospođi Vesni Ferluga-Antić na njen blog "Fine nijanse".
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes