Marijana Jelić: Coprnica Dragica

24 stranice, tvrdi uvez
Nakladnik: Knjiga u centru

Na slikovnicu Coprnica Dragica smo slučajno nabasali pretražujući police naše knjižnice kako bi pronašli jednu drugu slikovnicu. Na prvi pogled su mi se jako svidjele ilustracije pa smo ju odlučili posuditi i pročitati. Autorica teksta i ilustracija je Marijana Jelić, rođena Vukovarka, koja djeluje kao lutkar, ilustrator i grafički dizajner. Često je bila nagrađivana za svoje ilustracije, a nakon nagrada Grigor Vitez i Lice knjige, za svoju je slikovnicu Coprnica Dragica dobila nagradu Ovca u kutiji.
Ilustracije u ovoj slikovnici su neobične i zanimljive. Naime, radi se o tome da je autorica izradila trodimenzionalne lutke glavnih likova i scenografiju, dok su ostali likovi ilustrirani olovkom. Neobičan spoj, ali klincima (i meni 😉) vrlo zanimljiv.


I sama slikovnica je doista neobična. Dvije su razine slikovnice: jedna na kojoj pratimo priču o Dragici, vidarici koja na Gradecu prodaje ljekovito bilje i koja je zaljubljena u ribara Đuku, a druga je grafički odvojena u gornje kutove stranica i donosi neobične izraze, običaje te opisuje način života u to doba u Zagrebu. Autor te povijesne razine je Franjo Buntak.
Kako se radi o slikovnici s povijesnom tematikom, o Zagrebu u 14.stoljeću, saznat ćete možda i neke činjenice koje niste znali. Tko su coprnice i za što su bivale optužene u to doba, zašto bi se ribama na tržnici u podne odsijecali repovi, koje su se mjere koristile, kako su se muškarci obračunavali, koje su bile kazne za klevetu i mnogo drugih stvari. Iako se možda iz mog opisa čini zamršenom i zapetljanom, ova slikovnica je oduševila moje klince. Trenutno su u fazi kad im je sve vezano uz vještice super, tako da su odlično prihvatili i ove povijesne činjenice iz slikovnice.
A priča o coprnici Dragici ide tako da Dragica već neko vrijeme klupu na gradečkoj tržnici dijeli s ribarom Đukom. Oni su se zaljubili jedno u drugo, ali si to još međusobno nisu priznali.


Nakon što Dragica uvrijedi Maricu da prodaje premala kokošja jaja, a Maričine se kokoši počnu čudno ponašati, Marica optuži Dragicu da je coprnica. Gradski kaštelani je izvedu pred suca Matiju kako bi se opravdala. Dragica naravno, nema nikakve veze s vješticama ili coprnicama, bacanjem uroka i sličnim stvarima pa tako ova zanimljiva povijesna priča ima sretan završetak.


Prožeta je humorističnim elementima i tako predivno jednostavno napisana da je preporučena djeci i odraslima od 3 pa do 103 godine. Nikako ne propustite pročitati ovu predivnu slikovnicu svojim mališanima jer ćete uživati u njoj jednako kao i oni, ako ne i više.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes