Koala koja može sve i Dugo putovanje maloga vuka

Napisala: Rachel Bright

Ilustrirao: Jim Field

Preveo: Ozren Doležal

Tvrdi uvez, 30 str.

Nakladnik: Profil

Preporučena dob: 3+


Već dugo volimo i često čitamo Miša lavljeg srca i Vjeverice svađalice. Oduševljavaju nas pričom i ilustracijama. A i rimama koje majstorski slaže prevoditelj Ozren Doležal. Možda zato što je to prva slikovnica ovog dvojca koju smo čitali, ali Miš lavljeg srca ima baš posebno mjesto u našim srcima. Iako, uspjele su se tu ugurati i Vjeverice svađalice, a našli smo mjesta i za Koalu koja može sve i Dugo putovanje maloga vuka. 






Koala koja može sve je jedna zabavna i posebna slikovnica. Vjerojatno svi znate barem jednu osobu ili ste upravo vi ta osoba, koja voli svoj ustaljeni raspored, sve baš onako kako jest, bez nekih pretjeranih intervencija i neobičnosti. E takva vam je i mekana i slatka koala Koli.

Najdraže mu je bilo

ljenčarit' pod suncem što blista,

drijemati oslonjen o granu

i grickati svitak od lista.


Koli je živio visoko u krošnji, nikako nije volio promjene, a život dolje mu se činio užurban, bučan i stran. Stoga, iako su ga njegovi prijatelji i poznanici uvijek zvali da se druži s njima, Koli je odbijao sve pozive. Bojao se što će se dogoditi ako ga uhvati čežnja za domom ili san.  Svaki dan, svaki tjedan i svaki mjesec su bili isti dok jedne večeri jedan djetlić nije prekinio jednoličnost Kolijevog života. 


Iako u strahu, Koli nije puštao svoju granu, a na zemlji su ga dočekali njegovi prijatelji kojima se pridružio u igri i shvatio da on zapravo može sve. 

Jer život zna biti sjajan

kad se na novo pristaje.

Odlična je ovo priča koja pruža djeci uvid u to da i ako se boje nekih promjena, one su uvijek dobre i donesu nam nešto novo. Znate i sami koliko djeci teško padaju promjene, a koala Koli im može pomoći da se osjećaju bolje i shvate da nisu jedini koje plaše nova iskustva. Ponekad je potrebno izaći iz svoje zone komfora kako bi doživjeli najljepše stvari i stekli nova prijateljstva.

Dugo putovanje maloga vuka  prekrasna je oda prijateljstvu, onom pravom i iskrenom, koje ne traži ništa zauzvrat. U jednom čoporu vukova živi maleni vuk Vilko.

On silno odrasti želi i ništa mu nije draže

nego sve činiti potpuno sam, da mu nitko ne pomaže.

Jedne noći cijeli čopor kreće u seobu, a maleni Vilko cijelim je putem pokušavao držati korak s njima. No nije uspio, mećava ga je razdvojila od ostatka čopora. 


A da bude još gore, propao je kroz led. 

Sad pada sve dublje i dublje,

tone brzo kao metak.

Čini se da je to kraj,

no zapravo tek je početak... 

Spasio ga je narval, morski jednorog koji ga je odveo do morža, a on pak do bika. Pomogle su mu još i polarna lija, snježna guska, stari los i noćni leptir koji ga je poveo do mjesta gdje je njegov čopor pronašao dom. Vučić je bio vrlo zahvalan svojim novim prijateljima i odlučio je da će i on pomoći svakome u nevolji. 

Sretnem li ikada nekog tko svijetom izgubljen luta,

priskočit ću mu u pomoć i odvest' ga do pravog puta. 

Kroz ovu priču mališani će shvatiti koliko su važni prijatelji i da ćemo na svom putu, pa bio on ponekad i težak, uvijek naići i na dobre osobe koje su nam voljne pomoći. Osim toga,  često ćemo se naći u situaciji da nam ne ide sve po planu i da ne možemo sve sami kako smo mi to zamislili. Zato su tu prijatelji, da uskoče i pomognu nam doći do zacrtanog cilja. 

Jer kuda god lutamo, kamo god nas život odvuče,

samo nam malo prijateljstva treba

da opet nađemo put do kuće.


Predivne priče oslikane vrlo zanimljivim ilustracijama već su prepoznatljiv znak ovog uspješnog autorsko-ilustratorskog dvojca i nesumnjivo će ući u srca mnogih mališana i odraslih, baš kao što su i u naša. 

Slikovnice možete pronaći na Facebook stranici Profil knjige, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskim primjercima. 

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes