Tko je Antonio?

Napisala: Susanna Mattiangeli
Ilustrirala: Mariachiara Di Giorgio
Prevela: Ana Badurina
25 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Ibis grafika
Preporučena dob: 5+

Iz Ibis grafike nam je stigla ova predivna slikovnica velikog formata i žarko žute naslovnice koja već samim svojim vanjskim izgledom zove na listanje i čitanje. A tek kad ju otvorite. Prekrasna priča talijanske dječje autorice Susanne Mattiangeli o dječaku Antoniu i svim njegovim ulogama. Možda vam se na početku učini kako je Antonio jedan sasvim običan dječak, ali to nipošto nije tako.  

Antonio je mnogo više nego što se čini.
Naravno, na prvi pogled, sam po sebi,
običan je dječak i ništa više.


Baš  kao što i mi svi imamo mnogo uloga, tako ih ima i Antonio. On je nečiji sin i unuk, tetino zlato, bratić i brat, napadač, učenik, svemirski putnik.

Srećom, u školi nema samo nastavu,
nego i dvorište, menzu, a osobito knjižnicu.
Ne smijemo mu smetati dok je okružen knjigama
jer tada je čitatelj.


Antonio je momak i po, sportaš i putnik, građanin i pisac, glumac, školski kolega.

Katkad se prvi spasi on, katkad ja,
zatim se oglasi zvono pa to više nije važno
jer Antonio je svašta, ali mi je prije svega
najbolji prijatelj. 

I tek na samom kraju saznajemo iz čije perspektive je pisana ova priča. Antoniovog najboljeg prijatelja koji nam priča tko je sve Antonio i kakvim ga on vidi. 


Ova slikovnica nas je potaknula na razmišljanje što sve jesmo i što sve možemo biti. Koje su sve naše uloge, a koje ćemo tek imati? Prekrasna slikovnica koja potiče na razmišljanje i razgovor i u kojoj smo svi zajedno uživali. Moram napomenuti da sam ja ostala oduševljena ilustracijama. Talijanska umjetnica Mariachiara Di Giorgio odlično je upotpunila priču o Antoniu svojim nevjerojatnim ilustracijama i na trenutke me podsjetila na rad Lise Aisato. Jednostavne, a predivne, možda bi to bio najbolji opis njenih malih umjetničkih djela. Slikovnicu Tko je Antonio? možete nabaviti na web shopu Ibis grafike, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku.
 
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes