Keksi bljeksi

Napisala: Nina Vađić
Ilustrirala: Ana Kadoić
67 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Sretno Srce
Preporučena dob: 7+

Sigurna sam da nam nije uvijek jasno koliko su riječi moćne. Zaista moćne. Možda nam je mrvicu jasnije otkad postoje internet i društvene mreže. Bilo da je pisana ili izgovorena, riječ može imati ogroman utjecaj na onoga kome je upućena. I iznimno je važno da su djeca toga svjesna. Svi smo mi roditelji, zajedno s njima, prošli fazu ružnih riječi poput guzice, kakice i svih ostalih s takvim korijenom ili još gorih. Što nas sve čeka u pubertetu, tek ćemo saznati. Bez obzira na to što nas možda neće uvijek poslušati, s djecom treba stalno i uvijek razgovarati. 


Keksi bljeksi Nine Vađić i Ane Kadoić sjajna je knjiga za djecu i odrasle, odrasle i djecu, koja problematizira upravo riječi. I to ne one lijepe. I poslije koje se može povesti konstruktivan razgovor o riječima. 
Priča počinje Leninim hlađenjem. Naime, Lena, koja je učenica 3.a razreda, sve češće upotrebljava riječi koje uopće nisu lijepe, koje mogu povrijediti i zbog kojih je njena mama tužna. Tako se dogodilo i tog dana pa je mama poslala Lenu u sobu, na hlađenje. 


Upravo je došla baka i Lena ju je čula kako s mamom priča o tajnoj knjizi. Jako ju zanima o kojoj se knjizi radi, a to je zapravo knjiga s receptima za razne keksiće koja se prenosi s generacije na generaciju. Kakvi su keksići napravljeni prema receptima u toj knjizi, Lena će saznati već idućeg dana kod bake. 


Oni nisu slatki i fini, iako na prvi pogled tako izgledaju, već pravi keksi bljeksi. Grozni, ljuti, kiseli i gorki baš kao i riječi po kojima su dobili imena. Bilo da se radi o psovkama ili ružnim riječima, u ustima ostavljaju baš gadan okus. Ali potiču na razmišljanje. I baš zato se Leni učini zgodnim napraviti upravo takve kekse za njene prijatelje u razredu koji sve više i sve češće koriste ružne riječi. No to neće završiti onako kako se Lena nadala, već razgovorom s ravnateljem i mamom. Ipak, na kraju će pronaći zajednički jezik i obogatiti školski sajam ponudom najraznovrsnijih keksića bljeksića. 


Odličnom temom se pozabavila Nina Vađić. Vrlo važnom, i to na jedan zanimljiv i drukčiji način. Ionako uvijek govorimo kako djeca trebaju iskustva da bi nešto naučila. Praksa, a ne samo teorija. Možda ne bi bilo loše, kad se nađemo suočeni s ružnim riječima koja izlaze iz usta naše slatke djece, primijeniti metodu Lenine bake pa ispeći kekse bljekse. Čisto da probaju kakav okus imaju te riječi. Ili možda bolje da se držimo samo čitanja Keksa bljeksa. A poslije čitanja možemo ispeći koji keksić frendić za koje se recept nalazi na kraju knjige.
Knjigu Keksi bljeksi možete nabaviti kod nakladnika Sretno Srce, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes