Mame u slikovnicama i knjigama

Autor slikovnice Neustrašiva mama je Goran Čučković, a ilustrirala ju je Valentina Supanz Marinić (sjećate je se iz Mališkijevića Malickog i Ljekarnika Miška?).
Prekrasna priča o mamama u rimi koja će vas nasmijati i ganuti do suza. Mene je. Na jedan divan način, autor je opisao što sve mame mogu i da se nekad zaista možemo osjećati poput superjunakinja. Multitasking je naša moć. A ilustracije baš lijepo nadopunjuju tekst i sigurno će vam izmamiti osmijeh na lice jer na humorističan način oslikavaju ovu jedinstvenu odu mamama.

Na svijetu snažnih mama ima
i zato se treba ponositi njima.
To nipošto nije situacija laka
i zato od mame ja stvaram junaka.

Jedna od najljepših slikovnica o majčinskoj ljubavi je Mama Medvjedica i Mali Medo, autora Davida Bedforda i ilustratorice Jane Chapman. Mali Medo je radoznao kao i sva djeca i ne može dočekati da odraste i bude velik i spretan kao njegova mama. Mama Medvjedica mu pokazuje što će sve moći raditi kad bude velik i odrastao. Veliki medvjedi mogu juriti brzo kao vjetar, letjeti visoko kao ptice te roniti i plivati kao ribe. Odrasli su toliko veliki da gotovo mogu dotaknuti nebo! No nakon cijelog dana, Mali Medo zaključi da mu je sasvim dobro ovako malenome, da ima vremena odrasti i da ima najbolju mamu na svijetu. Ovu slikovnice krase veliki format, prekrasna priča i nježne, dirljive ilustracije.Još jedna slikovnica istog autora, Davida Bedforda te ilustratorice Brenne Vaughan, o neiscrpnoj temi majčinske ljubavi je Volim mamu. Slikovnica puna ljubavi, topline i prekrasnih ilustracija mame srne i male srnice koje istražuju šumu i okoliš pazeći pozorno jedna na drugu i uživajući zajedno.Slikovnica o ljubavi djeteta prema njegovoj majci koju uvijek rado čitamo je Volim te, mama autorice Melanie Joyce. Prelijepe ilustracije i priča iz perspektive djeteta koje je voljeno čine ovu slikovnicu nježnom i nadahnjujućom. Svako će se dijete prepoznati u ovim divnim stihovima punima ljubavi za majku.

Volim te, mama,
jer tvoja kosa miriše po livadnom cvijeću, 
jer je tvoje lice meko poput svile, 
a dlanovi nježni poput perja.
 

Ti i ja, Mali Medo dražesna je slikovnica Martina Waddella i ilustratorice Barbare Firth. Jednom su bila dva medvjeda: Veliki Medo i Mali Medo. Veliki Medo bio je veliki medvjed i morao je raditi, a Mali Medo je bio mali medvjed i htio se igrati. Svima, koji su roditelji, dobro je poznata ta situacija. Djeca bi se uvijek igrala, a najčešće žele da u toj igri sudjeluju i roditelji. Što, naravno, nije uvijek moguće. Tako i Veliki Medo ne može udovoljiti želji Malog Mede za zajedničkom igrom jer mora sakupljati drva, donijeti vodu, pospremiti njihov dom. Mali Medo želi sudjelovati u svim poslovima kako bi Veliki Medo što prije završio i kako bi se mogli igrati zajedno. Veliki Medo ima puno posla i Mali Medo se odluči za to vrijeme ipak malo poigrati sam: medo-skokova, medo-sklizanja, medo-ljuljanja, medo-igara-s-medo-štapićima, medo-stajanja-na-glavi. Veliki Medo je završio svoj posao i zadrijemao na kamenu. Mali Medo ga probudi i zamoli da se sad igraju zajedno. 

Igrali su se oni mnogih medvjeđih igara.
I kada se sunce sakrilo iza drveća,
još su se uvijek igrali.
Onda Mali Medo reče:
Idemo sada kući, Veliki Medo.

Mali Medo i Veliki Medo odu u svoj medvjeđi dom, a Mali Medo kaže ono što svi roditelji, bez iznimke, vole čuti od svog djeteta: 

Bilo je lijepo, Veliki Medo-
reče Mali Medo-igrali smo se ti i ja
zajedno.

Prekrasna slikovnica o ljubavi i odrastanju koja nosi poruku da voljeti svoje dijete i biti blizak s njim, ne znači nužno sve mu dopuštati i priuštiti. Neke druge stvari su ipak važnije.

Jedna baš prigodna dječja knjiga prilagođena početnicima u čitanju je Anica i Majčin dan, autorice Dese Muck i ilustratorice Ane Košir. Osmogodišnja Anica željela bi iznenaditi svoju mamu za Majčin dan i kupiti joj lijep poklon, no nema dovoljno novca. U školi će izrađivati broševe, no Anica je za svoju mamu koju jako voli poželjela nešto drugo. Odluči ju ugodno iznenaditi i pospremiti kuću te skuhati ručak, ali ne ide sve po planu. 


Čini mi se da je nekako najviše medvjedića u pričama o majčinskoj ljubavi pa evo još jedne, Mamin mali medo. Nježna slikovnica autorice Gemme Cary i ilustratorice Delie Ciccarelli. Mama medvjedica uči svog malenog medvjedića sve ono što medvjedi trebaju znati. Kako se penje na drvo, kako se kotrlja, češe, skriva, igra, lovi riba. Sve to mali medvjedić mora naučiti, a zahvalan svojoj mami što ga to sve uči, daje joj najveći i najtopliji zagrljaj koji mali medvjedić može dati. 


Mama ti si moj zrak je zbirka zajedničkih stihova Enesa Kiševića i njegove kćeri Sare koju je oslikala mlada slikarica Martina Kelava. Čim je Sara počela govoriti, Enes je počeo zapisivati njene misli i rečenice. Tako je nastala ova slikovnica koja odiše ljubavlju, nježnošću i prekrasnim stihovima, a to je moguće samo kad se radi o istinskoj roditeljskoj ljubavi.

Svakim rođenjem djeteta - još jednom zrakom više sunce sja.

I na kraju, jedna slikovnica tužne tematike, ali one koju život ponekad donese. Plavo nebo, autorska je i u neku ruku autobiografska slikovnica Andree Petrlik Huseinović djevojčici koja je izgubila roditelje. Djevojčica u priči traži utjehu i nekakav dokaz postojanja svoje majke i nakon smrti. Kraj priče će možda neki shvatiti kao tužan (uglavnom odrasli jer će poistovjetiti susret djevojčice s majkom s djetetovom smrću) dok će ga neki vidjeti sretnim jer je djevojčica dobila priliku ponovno vidjeti majku. Po ovoj slikovnici snimljen je dokumentarni, a poslije i animirani film.


Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes