Ljekarnik Miško...ili zašto veljača ima 29 dana

Napisao/la: Dr.Jazbec
Ilustrirala: Valentina Supanz Marinić
32 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Ibis grafika
Preporučena dob: 5+

Nedavno su moji klinci na TV-u (da, da, gledaju to zlo čudovište ponekad) čuli da je ova godina, dakle 2020., prijestupna. I zanimalo ih je što to znači. Pa sam ja počela objašnjavati, usput se zapetljala, otpetljala pa ponovno zapetljala. Zapravo, nije uopće lako objasniti klincima zašto veljača svake četvrte godine ima 29 umjesto 28 dana. Nakon što sam ja to njima kako-tako pojasnila, uslijedilo je neizbježno pitanje koje se dalo naslutiti iz aviona. A što s onom djecom koja su rođena 29.veljače? Kad ona slave rođendan onih godina kad veljača ima samo 28 dana? Rođendani, početak i kraj, najvažniji događaj u godini. Za njih se spremamo 6 mjeseci unaprijedTamo negdje do 20 i neke kad prestane biti zanimljivo svake godine dodavati po još jednu svjećicu. I godinu. Dugo smo mi raspravljali i naklapali o toj temi, a onda nam je jednog dana stigao paket iz Ibis grafike i u njemu slikovnica Ljekarnik Miško...ili zašto veljača ima 29 dana.


I kad sam ju pročitala, prvo sama, pa onda i s klincima, shvatila sam da mi se ovo objašnjenje u slikovnici zašto veljača u prijestupnoj godini ima 29 dana puno više sviđa od onog znanstvenog. Pa smo ga prihvatili zdravo za gotovo, zasad.
Sigurno se sad pitate što autor ove slikovnice, tajanstveni Dr. Jazbec (poznatiji kao Krešimir Krnic) kaže zašto veljača ima 29 dana. Pa evo, priča ide ovako. Bio je jednom jedan Milan, ljekarnik kojeg su svi zvali Miško. I on je svakoga dana na posao odlazio u točno 8:36 minuta. Jer mu je do posla trebalo 20 minuta i još 4 minute da pronađe parking. Radio je od 9 h. I uvijek je sve bilo isto, znao je raspored semafora i bio je točan u svemu. No, 28.veljače dogodilo se nešto neplanirano. Pokvario se semafor na križanju broj tri. Miško je izgubio nekoliko sekundi pa je požurio kako bi na vrijeme stigao na posao. U tom se trenutku sudario s drugim autom. Sudar nije bio težak, ali je zaustavio promet u križanju, i drugom i trećem i tako sve do mora. Stali su auti, autobusi, vlakovi, brodovi. Zastoj se proširio cijelim svijetom.


Sve stoji i nitko ne stiže na posao. I tako odluče krenuti unatrag, malo pomalo. No sve se izokrenulo i unatražilo. 

Zbog tog našeg ljekarnika Miška,
što sirupe mućka i miješa praške,
sve na svijetu tog se čundog dana,
pokrenulo unatraške."

Pasta za zube se vraćala sama natrag u tubu, sobe su se same razbacale, zadaće su se izbrisale iz bilježnica, životinje u Zoo vrtu su se počele čudno ponašati, ošišane kose su ponovno narasle, slike su nestajale s platna, psi su vodili vlasnike u šetnje, a unuci ljuljali djedove na ljuljačkama, povrće se samo nasjeckalo.


Sve je bilo čudno i uvrnuto.  Nitko nije uspio obaviti svoj uobičajeni posao i svima je nedostajao taj jedan dan. Pa su se mudraci iz cijelog svijeta sastali, vijećali i odlučili da svake 4 godine veljači dodaju jedan dan jer se takve nezgode mogu i hoće dogoditi svake četiri godine. I tako su idući dan proglasili 29.danom mjeseca veljače. 

"I tako se to dogodi
da zbog ljekarnika Miška
kad godine prođu čet'ri
u veljači dan je viška."

Idućeg dana sve je dovedeno u red, a Miško je odlučio voziti opreznije jer nikad ne znaš što jedna nezgoda može prouzročiti.


Jako nam se svidjela ova priča. Na humorističan i jednostavan način djeci je opisano kako je moglo doći do toga da veljača svake četvrte godine ima 29 dana. Pravi razlog će ionako naučiti kao školarci, ne sjećam se više iz kojeg predmeta, davno je to bilo. Ovu lijepu i maštovitu priču izvrsno nadopunjuju ilustracije Valentine Supanz Marinić, akademske slikarice. Sigurno se sjećate njenih ilustracija iz Mališkijevića Malickog. 
Baš kao što su rekli iz Ibis grafike, i mi se nadamo da ovo nije posljednja slikovnica tajanstvenog autora Dr. Jazbeca i da će ih biti još mnogo u kojima ćemo uživati.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes