Snježna sestra

Napisala: Maja Lunde
Ilustrirala: Lisa Aisato
Prevela s norveškog: Željka Černok
192 str., tvrdi uvez
Nakaldnik: Naklada Ljevak
Preporučena dob: 6+

Prvo upozorenje: kad vidite broj stranica, nemojte se uplašiti 😀
Iako se čini da se radi o nekoj debeloj knjizi s puno stranica, istina je sasvim drukčija. Radi se o debeloj knjizi s puno stranica, ali s ne mnogo teksta i s puno, ali stvarno puno ilustracija. Svakako ju možete čitati s klincima, isprobano. Mi smo ju čitali svakodnevno, svaki dan po jedno poglavlje i klincima se jako svidjela. I meni, što je itekako važno. Samo sam bila mrvicu preznatiželjna pa sam ju ja pročitala u jednom dahu.


Snježna sestra je lijepa i dirljiva božićna priča, ali jednako čitljiva u bilo koje drugo vrijeme. Kristian je jedan uskoro jedanaestogodišnjak. Sasvim uobičajen dječak koji voli plivanje i druženje s prijateljem Johnom. 
I iako se čini sasvim običnim, čitajući priču shvaćate da ipak nije baš tako običan. Kristian živi s mamom, tatom i mlađom sestrom Augustom. Toga ljeta izgubio je stariju sestru Juni. Iako je tužan i pati za svojom starijom sestrom, Kristian pokušava krenuti dalje, no čini se da je njegovim roditeljima puno teže. Oni su sa smrću najstarijeg djeteta postali samo sjene ljudi koji su bili prije. Razumljivo. Smrt djeteta je najgora stvar koja se roditelju može dogoditi. No oni imaju još dvoje mlađe djece koji ih trebaju i koji se vesele Božiću iako roditelji ne pokazuju nikakvu namjeru da ga proslave. Baš u to vrijeme, kad se Badnjak bližio, Kristian upozna Hedvigu. 
Divnu, nasmiješenu djevojčicu u crvenom kaputiću, s pjegicama na licu i zelenim očima. Ona ga je čekala ispred bazena, baš kao da se oduvijek znaju. Hedviga će povesti Kristiana u toplinu svog doma,  Vile prozorčića, ukrašenog za Božić. I oni će postati nerazdvojni prijatelji. Otkrit će si tajne koje nikome  dotad nisu otkrili. Ali Kristian će se zabrinuti kad se oko Vile prozorčića počne motati neobični starac. A kad sazna da i starac poznaje Hedvigu, Kristianu će sve postati jasno. A i čitateljima. Odlična priča koja podsjeća na najveću Božićnu priču Charlesa Dickensa, bajkovita i nestvarna, možda će vam izmamiti i suze na lice. Priča koja aktualizira toliko različitih i teških tema: prijateljstvo, roditeljsku ljubav i tugu zbog gubitka djeteta, bratsku ljubav i tugu zbog gubitka sestre, nastavak života nakon velike tragedije, ali sve na takav način da se nakon čitanja knjige osjećate ispunjeno, sretno i skromno. Ovo je knjiga koja na izvrstan način dočarava "kontrast između života i smrti, topline i hladnoće, prijateljstva i usamljenosti." (Lisa Aisato). I doista, sami opisi Maje Lunde bit će vam dovoljni da osjećate toplinu Hedvigina doma, ali i hladnoću skandinavske zime dok Kristian hoda ulicama grada, toplinu prijateljstva između Kristiana i Hedvige, ali i hladnoću spoznaje da nikad neće moći biti pravi prijatelji.
Maja Lunde osvojila je svijet svojom knjigom Povijest pčela koja je prevedena na preko 30 jezika, a objavila je i deset knjiga za djecu i mlade. Živi i radi u Oslu, majka je troje djece i bavi se pisanjem knjiga i scenarija. Ako je Maja Lunde svojom pričom uspjela kod nas izazvati osjećaj da smo rame uz rame s Kristianom i Hedvigom, onda su ilustracije Lise Aisato utjecale tako da nikad ne poželimo zatvoriti ovu knjigu. Ja ju svako malo prolistam, samo da uživam u tim malim umjetničkim djelima. Na neki me način, ali ne znam vam ga objasniti, njene ilustracije podsjećaju na ilustracije Valerije Docampo (Velika tvornica riječi, Dolina mlinova). Divne boje, detalji, portreti, stvarno vas natjeraju da se uštipnete da znate da ne sanjate svaki put kad ih pogledate. (Maja Lunde).
Lisa Aisato je poznata i priznata norveška ilustratorica, autorica dječjih knjiga i umjetnica. Od 2008.g. ilustrirala je mnogo dječjih knjiga i slikovnica te napisala i ilustrirala i nekoliko svojih (Djevojčica koja je htjela spasiti knjige, Odd je jaje, Riba za Lunu, Uskoro ćeš zaspati). U svom radu koristi različite tehnike ilustriranja: kredu, olovku, vodene boje, tuš i gvaš, a sve kako bi na najbolji mogući način prikazala likove koje ilustrira. Iako ne ilustrira dugo vremena, Lisa je uspjela razviti svoju unikatnu tehniku koja ju razlikuje od ostalih ilustratora.
Ako već pravite popise darova za sljedeći Božić, Uskrs ili rođendan, ova knjiga je idealan izbor za velike i male. Sigurno!
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes