Jujja Wieslander : Mama Mu u knjižnici

Ilustracije: Sven Nordquist
Prema ideji Jujje i Tomasa Wieslandera
Prevela: Zrinka Gugić
32 stranice, tvrdi uvez
Nakladnik: Planet Zoe

Priznata švedska književnica Jujja Wieslander je, uz pomoć svojega supruga i djece, u osamdesetim godinama prošlog stoljeća smislila lik Mame Mu koja prolazi kroz razne avanture kroz koje „obične“ krave inače ne prolaze. Koliko su te njene avanture zanimljive, govori činjenica da su slikovnice o Mami Mu prevedene na preko 30 jezika.


Slikovnicu Mama Mu u knjižnici ilustrirao je Sven Nordquist, slavni Šveđanin, poznatiji kao autor slikovnica o Pettsonu i Findusu (i oni će nam uskoro doći na repertoar J), a predviđena je za djecu vrtićkog uzrasta od 3 do 7 godina. Mojim klincima se jako svidjela, ponajviše zbog neobičnosti jedne krave i njene ljubavi prema knjigama.
Mama Mu je sve, samo ne obična krava.  Ona je odlučila naučiti čitati kako bi mogla uživati u svim blagodatima pisane riječi. No njen prijatelj vrana Kraks, uopće ne razumije zašto bi jedna krava čitala knjige. Mene je oduševio njen odgovor, možda zato što su knjige moja struka i ljubav, a možda i zato jer  je istinit u potpunosti.
„Ali Kraks, knjige su tako divne! Ako znaš čitati, možeš saznati gotovo sve na svijetu!“


Kraks uopće nije zadovoljan njenim odgovorom, već pokušava saznati zašto je kravlje mlijeko bijelo kad Mama Mu jede zelenu travu.  Glumeći znanstvenika, vrši preglede te na humoristčan način saznaje da krave imaju 4 želuca što ga u potpunosti prenerazi te odustaje od svog istraživanja J


A Mama Mu nastavlja čitati knjige, nadajući se da će jednom i sama saznati zašto mlijeko je bijelo, ako trava je zelena.

Uživajte u ovoj prekrasnoj slikovnici koja kod djece budi radost i želju za čitanjem!


Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes