Pogledaj kroz prozor

Napisao: Evald Flisar

Preveo: Krešimir Krnic

Meki uvez, 210 str.

Nakladnik: Ibis grafika

Preporučena dob: 12+


Baš sam bila znatiželjna što se krije iza novih naslova Ibis grafike koji su nam nedavno stigli, a mirisalo je na zanimljivo štivo. S obzirom na to da se nismo mogli uskladiti sa zajedničkim čitanjem, pročitala sam ih sama, a Tea je nakon toga sama počela čitati Pauline mačke. Moram odmah reći da su mene oba naslova oduševila. 


Roman slovenskog, iznimno cijenjenog i često nagrađivanog autora Evalda Flisara Pogledaj kroz prozor je jedna lijepa i topla priča o prijateljstvu i empatiji. Kroz roman pratimo petnaestogodišnjeg dječaka koji je ipak malo drukčiji od ostalih petnaestogodišnjaka po svom poimanju svijeta i razumijevanju odnosa među ljudima. 


Kako kasnije doznajemo, sve je to posljedica Nesretnog događaja kada je pretrpio tešku ozljedu  glave koja je sasvim promijenila njegov život. I život njegovih roditelja. Oni zajedno žive u jednom malom slovenskom mjestu uz rijeku Kupu, a roman započinje ne baš lijepim događajem. Svinjokoljom. I to Prasca kojeg je dječak poklonio svom ocu za 40.rođendan, kojeg je jako volio poput kućnog ljubimca i kojeg je smatrao svojim najboljim prijateljem. No roditelji za njegove osjećaje nemaju razumijevanja, ne vide ništa loše u tome što su napravili pa si dječak nakon pažljivog promišljanja odluči oduzeti život u rijeci Kupi. U zadnji ga trenutak spasi sirijski migrant Ahmed, mladić možda malo stariji od njega samoga. I oni sklope pakt. Dječak će Ahmedu pomoći da dođe do svog brata (jedinog živog rođaka od mnogih) u Londonu, a Ahmed će njemu pomoći osloboditi prasce i svinje s europskih farmi kraj kojih će prolaziti. I taj njihov plan iznenađujuće dobro napreduje. Ahmed posjeduje neke vještine koje se dječaku učine sumnjivima, poput lakog otvaranja zaključanih automobila i mijenjanja registarskih oznaka na ukradenim vozilima, no nimalo ne sumnja u Ahmedove dobre namjere. Kako dječak od Nesretnog događaja ima problema s pamćenjem, sve zapisuje u Knjigu popisa kako bi se lakše snalazio u prošlosti i sadašnjosti. I čini se da ih  na cijelom njihovom putu prate prasci i svinje kao neki uzvišeni motiv. Sve je zapravo započelo zbog dječakova Prasca, čovjek koji ih poveze prvu dionicu puta je trgovački putnik koji zastupa njemačke farme svinja i pruži im informacije o njemačkim aktivistima koji bi im mogli pomoći u njihovom planu oslobađanja svinja s farmi, a zadnju dionicu puta od Calaisa do Dovera se povezu u kamionu koji prevozi praščiće. I tako oni uspiju doći do Londona i do Ahmedovog brata Imrana. Iako sam pomalo naslućivala kakav bi mogao biti kraj, moram reći  da sam se nadala drukčijem ishodu. No život je takav. Ahmedove namjere nisu u potpunosti bile pozitivne, iako mu je dječak prirastao srcu. On je zapravo pripadnik jedne terorističke ćelije koja priprema teroristički napad u koji uključe (a da on toga nije ni svjestan) i dječaka. 

Kroz vrlo aktualnu temu migrantske krize, autor je ispričao jednu višeslojnu i dirljivu priču o dječaku s poteškoćama koji stalno čuje u sebi taj mali glasić da pogleda kroz prozor, ali ga nikako ne može dokučiti. Sve dok ne pročita Ahmedovo oproštajno pismo.

S tobom koji jesi razgovara onaj koji si bio. Koji nije umro, nego je samo skliznuo u dubine do kojih tvoje misli ne dosežu. Boravite u istom, premda usporednom prostoru. Između vas je prozor kroz koji povremeno ugledaš svoje prijašnje ja. I kada te to prijašnje ja moli, preklinje, zapovijeda ti da pogledaš kroz prozor, ono jedino želi da ugledaš samoga sebe kakav si bio i kakav si još uvijek u onim dubinama samog sebe do kojih nemaš pristup.

Svi bi mi ponekad trebali poslušati onaj mali glasić u sebi i pogledati kroz prozor. Puno toga bi nam bilo jasnije. Od mene velika preporuka za ovaj odličan roman za malo starije klince, adolescente, a i odrasle. Možete ga nabaviti na web shopu Ibis grafike, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku. 

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes