Zbirka Živimo zajedno

Napisala: Adrienne Heymans
Ilustrirala: Pauline Casters
Dizajnirala: Tania de Brito
24 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Turistička naklada
Preporučena dob: 3+

Nedavno su nam iz Turističke naklade stigle slikovnice iz zbirke Živimo zajedno koje dosad nismo čitali i moram reći da sam oduševljena. Radi se o problemskim slikovnicama koje će klincima pomoći u rješavanju nekih problema tako što će se oni lakše poistovjetiti s likovima iz slikovnica. U svim slikovnicama iz serije likovi su životinje. Tako je dosada izašlo osam naslova: Nauči kako postati oprezan uz mišicu Mašu, Nauči biti uredan uz medvjeda Brunda, Nauči se lijepo ponašati uz majmunčića Kokola, Nauči poštivati prirodu uz kravicu Šaricu, Nauči biti pristojan uz slonka Tonka, Nauči slušati uz kokicu Jelicu, Nauči pošteno igrati uz vodenkonja Grgu i Nauči kako se ponašati za stolom uz Jerka Vjeverka. Kao što je vidljivo iz naslova, u svakoj se obrađuje po jedan problem. Mi smo prvo pročitali slikovnicu Nauči slušati uz kokicu Jelicu i klincima se jako svidjela. 



Kako kod kuće stalno trubimo da kada jedan govori, ostali ga trebaju slušati, oni su se odmah prepoznali u liku kokice Jelice. Jer nekad je stanje takvo da uopće ne mogu shvatiti što govore jer svo troje govore u isto vrijeme, nadglasavaju se, upadaju jedno drugome u riječ. Uglavnom, kaos. Pa ih je kokica Jelica oduševila. To je jedna jako draga koka koja voli puno pričati, malo slušati i ogovarati. Kad ovako napišem, ne zvuči baš kao draga, ali zaista je. 
Njeni prijatelji više nemaju sluha za njene priče i ogovaranja i ne žele se družiti s njom dok je takva pa njen prijatelj konj Vihor odluči pomoći joj da nauči kako manje pričati, a više slušati. Nakon što koza Roza dovede kokicu Jelicu, odnosno njen kljun, u red, ponosna kokica Jelica se pohvali svojim prijateljima kako se promijenila i kako i ona može slušati, a ne samo pričati.
Pročitali smo i slikovnicu Nauči pošteno igrati uz vodenkonja Grgu.  Eh, ta nam je sjela samo tako. Kako u našoj obitelji imamo jednu osobu (neću je imenovati 😀) koja jako teško podnosi poraze u društvenim igrama bilo koje vrste, a ponekad joj se omakne i koja varka, ova slikovnica je kao stvorena za nju. 


I sami znate da većina klinaca prođe onu fazu natjecanja "ja sam prvi/prva (joj, kad se toga sjetim, majko mila), moram pobijediti i ne priznajem ništa drugo osim pobjede, malo ću i varati ako će to pomoći". A tek durenje ako se usudite ne pustiti ih da pobijede. Onda dolazite u nemilost i riskirate očaj epskih razmjera. Naivno mislite da će jednom shvatiti da tako funkcionira svijet, da ne mogu uvijek oni pobijediti i biti najbolji. Grdno se varate, neće shvatiti. Barem ne još koju godinu. Ali kako će se tek prepoznati u ovoj slikovnici. Brzinom munje. Vodenkonj Grga voli igrati igre sa svojim prijateljima, ali ima jednu gadnu manu. Ne zna gubiti. Pa tako često ima skrivenu kartu, uvijek ima ispriku ako loše odigra utakmicu, sve dok njegovim prijateljima ne dozlogrdi. I nitko ga ne poželi u svom nogometnom timu. Njegov prijatelj zebran Marko odluči mu pomoći da se smireno nosi s porazom. Nakon teške muke ipak uspije u svom naumu i Grga nauči igrati pošteno i biti skroman u pobjedi. 
Odlične humoristične priče francuske autorice Adrienne Heymans upotpunjuju divne ilustracije francuske ilustratorice Pauline Casters. Baš vesele, zanimljive i dječje, svakako će privući pažnju klinaca pri čitanju. Tekst je pisan velikim tiskanim slovima pa tako početnici u čitanju mogu samostalno čitati što je još jedna prednost ovih slikovnica. Naslove koje smo pročitali, a i sve ostale možete pronaći na web-shopu Turističke naklade. Za kupljene barem 2 slikovnice iz serije, ostvarujete popust od 20%.
Uživajte u čitanju!
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes