Zlatne Andersenove bajke

S engleskog preveo: Mladen Jurčić
Ilustrirali: Suzi Bricelj, Jože Ciuha, ZVonko Čoh, Bojana Dimitrovski, Kostja Gatnik, Marjanca Jemec Božič, Marjan Manček, Lidija Osterc, Jelka Reichman, Marija Lucija Stupica, Marlenka Stupica
Tvrdi uvez, 383 str.
Nakladnik: Mozaik knjiga
Preporučena dob: 6+

Oduvijek jako volim bajke koje sam kao dijete često čitala. Nisam ih uvijek posve razumjela, ali imale su ono nešto u sebi što me je neprestano privlačilo. Moja se stara knjiga Andersenovih bajki iz biblioteke Vjeverica raskupusala od neprestanog listanja i čitanja, ali još uvijek pamtim suze dok sam čitala Djevojčicu sa šibicama i sreću zbog Ružnog pačeta. Nevjerojatno je da nas bajke uvijek mogu nečemu naučiti. Sa svakim novim čitanjem i odrastanjem dolaze neke nove spoznaje. I u tome je njihova velika vrijednost. Otkako sam mama, i svojoj djeci čitam bajke. Necenzurirane, baš onakve kakve jesu. Nekad uz njih zajedno pustimo suzu, nekad smo sretni i smijemo se, ali sam stava da ih treba čitati onakve kakve jesu. 
Baš tako čitamo i Zlatne Andersenove bajke objavljene povodom 215. obljetnice njegova rođenja. 


Prekrasno luksuzno izdanje u kojem se nalazi 37 pažljivo odabranih bajki od koje vam je većina vjerojatno dobro poznata: Kresivo, Veliki i Mali Nikola, Postojani kositreni vojnik, Majka Bazga, Kraljevna na zrnu graška, Cvijeće male Ide, Palčica, Rajski vrt, Slavuj, Heljda, Mala sirena, Leteća škrinja, Crvene cipelice, Carevo novo ruho, Zvono, Svinjar, Sjena, Snježna kraljica, Ružno pače, Pastirica i dimnjačar, Zaljubljeni, Djevojčica sa šibicama, Posve je istinito, Djevojčica koja je stala na kruh, Kasica prasica, Patuljak kod trgovca, Pero i mastionica, Zujak, Skakač, Budalasti Ivica, "Nešto", Leptir, Što stari radi uvijek  je ispravno, Krastača, Bogalj, Vrtlar i njegov gospodar, Puš i ružino drvo. 


Na samom početku ove prekrasne zbirke moći ćete pročitati uvod Polonce Kovač "Lijepo je što imamo Andersenove bajke" napisan još 1998.g. za knjigu Bajke u zbirci Veliki bajkopisci. Ne znam koliko ste upoznati sa životom Hansa Christiana Andersena, ali on za njega definitivno mije bio lak. Nije to bio nimalo bajkovit početak jednog dječaka. Rodio se 2.travnja 1805.g. i njegov rođendan slavimo kao Međunarodni dan knjige koji se obilježava  raznim manifestacijama u cijelom svijetu, a tada se dodjeljuje i Andersenova medalja najboljem piscu za djecu. Andersenove bajke i danas nam pomažu razumjeti svijet koliko god on bio drukčiji od onoga u 19.stoljeću. 

Njegove bajke nisu izmišljeni snovi, nego prepjevana slika stvarnosti. Zato ne mogu sve završiti sretno.



Ovo najnovije raskošno izdanje Andersenovih bajki na hrvatskom krase ilustracije poznatih slovenskih umjetnica i umjetnika koje će očarati kako mlađe tako i starije čitatelje. 
Bajke će uvijek biti bajke, voljeli ih ili ne, a Andersenove bajke će uvijek imati posebno mjesto u srcima djece i odraslih širom svijeta.
Njegove bajke pobuđuju radoznalost, sumnju i toleranciju, tjeraju nas na promišljanje kako i zašto te nam pomažu da se osjećamo kod kućena ovom svijetu. Lijepo je što ih imamo.

Knjigu Zlatne Andersenove bajke možete pronaći na web shopu Mozaik knjige. Mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku. 

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes