Rosica i Fazan i druge priče

Napisala: Tamara Bakran

Ilustrirala: Ana Vujasić

Tvrdi uvez, 103 str.

Nakladnik: Ibis grafika

Preporučena dob: 6+


Kad smo počeli čitati zbirku priča Tamare Bakran Rosica i Fazan i druge priče, mene je iznenadilo koliko je bajkovit i tajnovit taj njen svijet.


Već smo se u prvoj priči odmah i nasmijali jer započinje tako bajkovito, a onda jedno upozorenje. Za koje nikako ne biste pomislili kad spomenete palaču.

...Ta je palača sanjala svoj stoljetni san, tako je izgledala bar, a ispred nje stajao je natpis "Oprez, trusi se fasada!"



A onda opet, problem s imenima i odjećom jedne od glavnih junakinja, Gertrudom. 

-Mama, stop! - reče Gertruda - Neću biti tako obučena! I neću se zvati Gertruda!

Oprostite, drago čitateljstvo, na trenutak, odmah ćemo se vratiti...

Bajkovito je zapravo najbolja riječ kojom se može opisati svijet jedanaest kratkih priča u ovoj zbirci. Mene fascinira s kakvom lakoćom autorica prelazi iz bajkovitog u stvarni svijet. Neprimjetno i znalački. Priče nisu međusobno povezane i možete ih čitati svojim redoslijedom, a prepune su likova iz bajke kao i onih iz stvarnog života. 11 je priča: Na čaju kod grofa Kosa, Rosica i Fazan, Odbjegla princeza i Korej, Princeza Dalija se prepala, Nađeno, udomljeno, jedno jaje, Leti leti leti...uskršnji zeko, Janja piše zadaću, Srce-kuća, U Mjesec, na rođendan, Mali plavi cvijet, vučica i vještica, Vila se zaljubila, Faun i neuhvatljiva nimfa, Medaljon Babušine šukunšukunbake, zakopan, Zalutao oblačak kod Ilone i Ples.Sve su predivne i posebne i sve na neki svoj način obrađuju po jedan stvarni problem, a kroz priču olakšavaju djeci da te probleme i osvijeste. Nama je najdraža priča Srce-kuća jer se u njoj radi o problemu koji često muči djecu, pogotovo onu koja imaju braću i sestre. Kako se dijeli ljubav roditelja i može li roditelj voljeti svoje dijete najviše ako ljubav dijeli i na druge. Upravo je to mučilo malu ježicu Mišu kojoj je mama odlučila pokazati kako to funkcionira na vrlo slikovit način.

- Mišo - reče mama - nisam imala dovoljno velik papir da nacrtam svoje srce i sve njegove prostorije. Ali kad god netko pokuca na vrata srca i kaže da bi unutra ušao, i ja vidim da je taj netko dobar, moje srce od radosti naraste za još jednu prostoriju za tog nekog ili za to nešto. Srce je kao neka čarobna, rastuća kuća, kuća koja raste od radosti i ima u njoj dovoljno prostorija za sve.

Prelijepo, zar ne? Autoricu Tamaru Bakran sigurno znate po slikovnicama Babasova i kraljičino stablo i Ruša je slutila. Nama su se jako svidjele baš kao i ova zbirki priča. Tamara piše priče za djecu od kad ima kćer Idu i često su u njenim pričama važne priroda i životinje. Vidjet ćete da je tako i u ovoj zbirci. Za nju su san i java, mašta i zbilja isprepleteni i to je vidljivo iz svake rečenice njenih slikovnica i knjiga. Njene priče su životne jer  sadrže i tugu i strah, ali i ljubav i radost. Baš kako to zapravo i jest.

Ilustracije koje prate ovu zbirku su prekrasne. Ne znam kojom tehnikom su rađene, ali podsjećaju na neke stare zbirke priča i ilustrirane dječje romane. Ilustratorica Ana Vujasić je nova u svijetu dječje ilustracije. Diplomirala je na Studiju dizajna u Zagrebu, a do sada je oslikala slikovnicu Abeceda i ovu Tamarinu zbirku priča. Vjerujem da je pred njom još mnogo novih ilustratorskih izazova jer su joj ilustracije stvarno čarobne. Kaže da je u Rosici i Fazanu jedna ilustracija napravljena prema pogledu s njenog prozora i poziva nas da pogodimo koja. Mali čitači jednoglasno kažu ona za priču U Mjesec, na rođendan. Možda saznamo jesmo li pogodili, a pokušajte i vi.


Ovu knjigu možete pronaći na web shopu Ibis grafike, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku.

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes