Pe pita o dobru i zlu...

Napisala: Silvija Šesto

Ilustrirala: Vanda Čižmek

tvrdi uvez, 28 str.

Nakladnik: Ibis grafika

Preporučena dob: 4+


Pe pita o dobru i zlu... druga je slikovnica iz serijala Pe pita...Svijet kakav bi trebao biti. 


Ako se sjećate prve, u njoj se dječak Petar pitao o nebu i bojama. O svemu tomu pitao je tetu Slikovnicu s kojom se druži i u ovom nastavku. Pe, pravim imenom Petar, preispituje svijet oko sebe i nakon što je izmorio tetu Slikovnicu svojim pitanjima o nebu i bojama na koja je dobio nezadovoljavajuće odgovore, u ovoj se slikovnici pita što je to dobro, a što zlo. 


Baš kao što i ostali mališani žele znati razliku između dobra i zla i često traže roditelje da im objasne, iako to uopće nije jednostavno, tako i Pe pita tetu Slikovnicu. 

Pa jučer sam prije večere htio pojesti malo čokolade i mama me zaustavila i rekla: To nije dobro. Znači li onda da je čokolada zlo?

Teta Slikovnica se muči s teškim pitanjima i pokušava Petru objasniti kako je nekad teško odgovoriti na njegova pitanja.

Moraš znati da odrasli ljudi dobro upotrebljavaju u svakojakim prilikama, pa se ono malo i potroši, jer i sapun se potroši nakon mnogih korištenja. 


I nakon što teta Slikovnica umorna od Petrovih pitanja zatvori posljednji list i utone u san, na vratima se pojavi mama. A Pe ju dočeka pitanjem:

Mama! Jesi ti dobro?

Uopće nije lako odgovoriti na Petrova pitanja koja su filozofska i poprilično teška, ali svi koji imaju djecu, dobro znaju da ona postavljaju upravo takva pitanja. Roditeljima teška, a njima važna. Važno je i da na njih dobiju odgovor jer prema njima shvaćaju naš i stvaraju svoj svijet. Baš kao i Pe, svoj svijet kakav bi trebao biti. Odlične su ovo priče u kojoj djeca nisu samo mala, slatka bića, već pravi mali filozofi, žedni znanja i informacija. Uz već prepoznatljive ilustracije nagrađivane ilustratorice Vande Čižmek pravi su pogodak i uživancija za čitanje i listanje.

Slikovnicu možete pronaći na web shopu Ibis grafike, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku.

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes