Mrljek i Prljek na zbrčkanome prespavancu, Priča o neurednoj sobi

 Napisala: Jelena Pervan

Ilustrirala: Jelena Brezovec

meki uvez, 16 str.

Nakladnik: Evenio

Preporučena dob: 3+


Mrljek i Prljek su se vratili! Dugo smo čekali najnoviji nastavak o avanturama zloćkastih bakterija, Mrljeka i Prljeka, i sad kad su konačno tu, možemo reći, vrijedilo je čekanja!


Valjda se niti jedni zloćkasti likovi nisu tako uvukli djeci pod kožu kao Mrljek i Prljek. Oni su, iako bakterije, obožavani širom Lijepe naše i nema djeteta koje ne voli priče o njima. Barem mi za takvu djecu nismo čuli. U najnovijem nastavku iz serijala Higijena jedna svima dobro poznata i teška tema: neuredna soba. Pa kako doskočiti ovom stalnom problemu s kojim većina roditelja muku muči. Možda upravo ova slikovnica bude taj alat u neprestanoj borbi. Ne mogu reći da se kod nas popravilo stanje nakon čitanja, ali su nas zato trbusi i usta zaboljeli od smijeha. A to volimo pa nek' je i ta soba i dalje neuredna. 

Na samom početku, baš kao i u prve tri slikovnice o Mrljeku i Prljeku nalazi se kratki leksikon s pitanjima i odgovorima, no ovoga puta na njih su odgovarale baka Zmazanka i djevojčica Pavla. 


Prljek je imao tu ludu sreću da je njegova baka Zmazanka najneurednija, najprljavija, najmasnija, najsmrdljivija, najprašnjavija, najfukastija i najbljakastija od svih baka. A upravo je ona živjela u najneurednijoj i najprljavijoj sobi na svijetu, onoj djevojčice Pavle. 


A Pavla je baš kao i baka Zmazanka voljela skupljati stvari, i mrviti i polijevati. I napraviti nered, a ne pospremiti ga. I u njenu su sobu Mrljek i Prljek došli na prespavanac kod bake Zmazanke. Ona je odlučila s njima podijeliti upute za stvaranje kaosa bljakaosa.

Uprljaj!

Zamasti!

Prolij!

Izmrvi!

Usmrdi!

A i Pavli su na prespavanac došli prijatelji, Una i Borna. Ona je bila jako uzbuđena, ali nakon što su njeni prijatelji vidjeli u kakvom joj je stanju soba i kako se neće moći ničega igrati, odlučili su otići kući. Pavla je bila tužna.

Nije željela da prvi prespavanac u njezinoj sobi bude ovakav. Zbrčkan i ljigav. Nimalo zabavan. Ali je bio. 

I tada je Pavla odlučila. Spremit će sobu. I nakon svega, napokon se osjećala sretnom i zadovoljnom, a Mrljek i Prljek su zajedno s bakom Zmazankom krenuli na put tražeći novu najneuredniju dječju sobu u kojoj će izgraditi svoj dom. Tko zna, možda se usele baš kod nas. Ili kod vas?

Vesela humoristična priča s higijenskom notom razveselit će sve klince jer ako sam išta dosad naučila, to je da klinci vole vesele priče koje će ih nasmijati do suza. Ali moram vam reći kako smo pri prvom čitanju imali nekoliko pari razrogačenih očiju koje su se prepoznale u svakoj rečenici o Pavli i njezinoj sobi. OK, i ja sam čitajući, neke stvari dodatno naglasila jer me zanimala reakcija. Ali ostalo je, nažalost, na tome. Nemojte očekivati čuda! Neće klinci čarobno postati uredni nakon čitanja. Dug je to i trnovit put. Ali smo na njemu zajedno. A do tada, uživat ćemo u divnim ilustracijama i pričama koje nam spremaju dvije Jelene. 

Slikovnice o Prljeku i Mrljeku možete nabaviti na web shopu Evenia, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku.

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes