Jakob i pas

Napisala: Liv Frohde

Ilustracije: Asbjorn Tonnesen

S norveškog prevela: Elizabeta Vrbančić

Meki uvez, 100 str.

Nakladnik: Hibou publishing

Preporučena dob: 6+


Kakva je ovo predivna knjiga za djecu. Započinje tako tužno da se zapitate što je nama ovo trebalo i hoće li djeci ovo biti pretužno, ali da vam odmah kažem, ovo je zapravo jedna uzbudljiva knjiga sa sretnim završetkom. 


Svi koji volite životinje i imate kućne ljubimce, bilo da se radi o psu, mački, papagaju, bilo kojoj životinji, pustit ćete sigurno koju suzu, ali ne odustajte jer će vas na kraju knjiga zasigurno oduševiti. Ovo je priča o ljubavi koju poznaju samo oni koji vole životinje i svoje kućne ljubimce, a sigurno će se u njoj posebno pronaći oni koji vole i imaju pse. Pas se s razlogom zove čovjekovim najboljim prijateljem, odan je i pruža neizmjerno mnogo ljubavi. Upravo je takav i pas iz ove knjige, kojemu ne znamo ime, ali je odan svojoj gazdarici kraj čijeg kreveta čeka.

Pas je ispružio šape pred sebe i napola otvorio oči. Bilo je polumračno u sobi. Mirno. Čuo se samo zvuk hroptanja s kreveta na kojem je gazdarica ležala. Tu i tamo zvuk bi prestao. Tada bi pas ustao i stavio njušku na njena prsa. Ležao je tako sve dok se zvuk nije vratio i dok se prsa nisu ponovo počela podizati pod njegovom njuškom. Zatim bi legao na tepih ispred njenog kreveta i slušao vjetar kako udara granama šljive u zid. Osjećao je bol od gladi u želucu. Nije jeo već nekoliko dana.

Nakon što više nije mogao izdržati glad, pas odlazi iz kuće. 


I tu kreće priča o Jakobu, dječaku koji ima psa Bustera, najboljeg psa na svijetu kojeg jako voli. I kojeg jednog jutra pronađe mrtvog na podu kuhinje. Jakoba zaokuplja tuga, sasvim i potpuno, razmišlja o smrti, o svojim voljenima koji su umrli sve dok se ne približe ljetni praznici. Jakob i roditelji ljeto su provodili u vikendici na jezeru. I toga ljeta spremili su se za ljetovanje, a Jakoba muči kako će prijateljici Julie reći što se dogodilo s Busterom. No ona je u Italiji na ljetovanju pa se Jakob prima posla i završava kućicu na drvetu koju je prošlo ljeto započeo s Julie. Jedne noći, u dvorištu ugleda psa, sasvim drukčijeg od Bustera. Svake večeri mu je u kućici ostavljao šnitu kruha i vodu, a oni bi uredno nestali. No pas se nije približavao Jakobu. Sve dok ga nije pronašao ispred jedne kuće, na trijemu. Dopustio mu je da ga pomazi i tu je počela njihova ljubav. Svakoga dana pas, kojemu je Jakob dao ime Ronny, je dolazio kod Jakoba i Julie i s njima provodio vrijeme.


Uvukao se pod kožu ne samo Jakobu, već i mami i tati. Odlučili su ga povesti sa sobom u grad nakon ljetovanja. Ronny je bio vrlo pametan pas i svi su ga jako zavoljeli. No, onda se dogodilo ono čega se Jakob cijelo vrijeme bojao. Pojavili su se vlasnici. Ispostavilo se da su to kćerka i unuka Ronnyjeve vlasnice koja je umrla u svojoj kući. I odvele su Ronnyja. Kad je došla zima, Ronny je pobjegao. Mjesecima ga nije bilo. Dok se nije pojavio kod Jakoba. 

Nije se puno spavalo te noći. Ronny je bio potpuno izgladnio. Bilo je jasno da dugo nije jeo. Bio je tanak kao prut. Kovrčava dlaka visila je na njemu. Imao je ranu, neravnu crtu ispod trbuha koja je dosad već zacijelila. Djelić jednog uha mu je bio otkinut.

No bio je kod kuće. 


Obećala sam vam sretan završetak i zaista je takav. Možda vas ova knjiga dok ju budete čitali podsjeti na neke klasike, ne samo književne, već i filmske, ali je posebna jer na tako jednostavan način opisuje duboku ljubav i povezanost jednog dječaka i jednog psa. Mislim da mi je ova knjiga, uz Paxa, najdraža ove tematike. Izvrsna je i za čitanje naglas jer su rečenice kratke i jednostavne, radnja uzbudljiva i možete ju s klincima pročitati za sat vremena. Upotpunjena je s nekoliko jednostavnih crno-bijelih ilustracija tek toliko da steknete dojam o likovima. 

Mislim da bi se od ove knjige dao napraviti jedan lijepi dječji film, ja ne bih imala ništa protiv. Knjigu možete pronaći kod Hibou Publishing po cijeni od 105 kn, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku.

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes