Slikovnice o emocijama

Autorice: Tatjana Gjurković i Tea Knežević
Ilustracije: Jelena Brezovec
15 str., meki uvez
Nakladnik: Evenio
Preporučena dob: 4+

Već ranije izdanim serijalima o osnovnim emocijama kod djece: Ljutnja, Strah, Tuga i Sreća pridružile su se nove slikovnice istih autorica i ilustratorice koje se bave različitim osjećajima kod djece: poniženjem, krivnjom, razočaranjem i sramom. 


Već nekoliko tjedana čitamo ove slikovnice i moram spomenuti da, osim što djeca zaista mnogo mogu naučiti iz njih o shvaćanju i imenovanju svojih osjećaja, možda još više mogu naučiti roditelji. Savjeti za roditelje koji se nalaze na kraju svake slikovnice, a na koje smo već navikli u ovakvim izdanjima Evenia, iznimno su važni i korisni. 
Slikovnica koja se trenutno najčešće kod nas čita  je "Kritika boli: majmunica se osjeća posramljeno".


Emocija srama česta je kod djece, a ponekad ju je teško razlikovati od emocije krivnje. U savjetima za roditelje moći ćete pročitati lijepo i jednostavno pojašnjenje kako razlikovati te dvije emocije, koje su negativne posljedice čestog posramljivanja djeteta, konkretne situacije koje za posljedicu mogu imati emociju srama, kako jačati djetetov osjećaj osobne vrijednosti te što treba učiniti kada osjećamo sram. 
Mala majmunica odlazi s majkom u kino i vrlo je uzbuđena kad stignu tamo. Mama ju zamoli da se umiri na svom mjestu, no ona od uzbuđenja ne može. Skakuće okolo i istražuje kino dok svi ostali sjede na svojim mjestima. Mama postaje sve napetija i ljuća dok se na kraju glasno pred svima ne izviče na malu majmunicu. Mala majmunica se uplaši i posrami. Traži od mame da joj oprosti, a nakon što mama to čuje, shvati da je i ona pogriješila tako reagirajući. Zatim se izgrle i izljube te se nakon razgovora odu igrati u parku.


Koliko smo se samo puta i sami našli u ovakvoj situaciji. U kazalištu, kinu, na priredbi, u trgovini, na ulici. Nije važno gdje. Važno je sačuvati mir, ne reagirati burno i ne posramiti dijete. Iznimno težak zadatak, naravno. Ali i iznimno važan.
Emocija srama često se miješa s emocijom krivnje, a slikovnica koja govori upravo o krivnji je "Pogrešno ponašanje boli: vučić osjeća krivnju". 


U savjetima za roditelje moći ćete pronaći objašnjenje osjećaja krivnje, razloge zašto je katkad teško upravljati ponašanjem, što trebamo činiti kada osjećamo krivnju te što mi, kao odrasli, možemo učiniti kako bi adekvatno usmjeravali djetetova ponašanja.
Mali vučić u vrtiću se igra sa svojim prijateljima, dabrom, zečicom i krticom. Od grana odluče sagraditi most preko potočića, a nakon što ga završe, odluče se utrkivati preko njega. Vučić je najbrži, no nema strpljenja pričekati da i krtica prijeđe preko mosta, nego se zajuri, zapne za nju i ona padne u vodu. Vučiću je krivo zbog toga što se dogodilo, pogotovo kad mama kod kuće sve ispriča tati. Jako mu je žao, a tata i mama mu pruže podršku i objasne kako sljedeći put treba biti pažljiviji.


Poniženje najčešće osjećamo kao kombinaciju emocija srama, ljutnje, ljubomore i straha. O njemu progovara slikovnica "Ruganje i odbacivanje bole: magarac se osjeća poniženo". 


U savjetima za roditelje pronaći ćete objašnjenje ove emocije, koja ponašanja mogu potaknuti osjećaj poniženosti, kada je ponižavanje posebno teško, što učiniti u situacijama ponižavanja te kako se zaštititi od ponižavanja i emocije poniženosti.
Magarac se želi igrati preskakanja užeta sa svojim prijateljima, kozom, macom i bikom. No, koza vrlo ružno reagira i kaže magarcu da se ne želi igrati s njim jer ima ružne uši. Magarac je jako povrijeđen i ponižen zbog tog komentara i odlazi. Ali jedna stara koka je sve vidjela i čula i odlazi magarcu dati savjet. Potiče ga da se vrati svojim prijateljima i kaže im kako su ga njihove riječi povrijedile. On to učini, a bik i maca također upozore kozu na ružno ponašanje. Pomire se i nastave zajedno igrati. 


Još jedna važna emocija koju pojašnjavaju ove slikovnice je razočaranje. U slikovnici "Neispunjeno očekivanje boli: kornjača se osjeća razočarano" primijetit ćete priču koja je zapravo vrlo česta. U brzini često djeci nešto obećamo, možda ne razmišljajući kako to nećemo moći ispuniti, uopće ili u nekom njima odgovarajućem vremenskom razdoblju. Takvo ponašanje djecu poprilično razočara, zato je bolje ne obećavati nešto što ne možemo ispuniti.


U savjetima za roditelje pronaći ćete objašnjenje emocije razočaranja, informacije o različitosti u iskazivanju razočaranja, što trebamo izbjegavati kada je dijete razočarano, što činiti kada je dijete razočarano zbog nas, što je važno učiniti kada je dijete razočarano u sebe te da je sasvim normalno ponekad biti razočaran. 
Mama i tata kornjača moraju nešto obaviti i malu kornjačicu ostavljaju na čuvanju kod bake. Obećaju joj po povratku donijeti fine, slatke jagode. Dok je bila kod bake, kornjačica se igrala u jezercu i razmišljala što će napraviti sa slatkim jagodama. Kad su došli mama i tata, kornjačica je stala sa strane, zbunjena. Mama i tata su zaboravili na svoje obećanje i na jagode. Ispričali su joj se i objasnili što to znači kad si razočaran te su odlučili da će se dogovoriti kad će otići po slatke jagode. 


Slikovnice o emocijama nakladničke kuće Evenio kroz lijepe i jednostavne priče i odlične ilustracije životinjskih likova uče djecu prepoznati, imenovati i olakšati si različite osjećaje. Velika su pomoć djeci, svim roditeljima, a vjerujem i odgojiteljima i nastavnicima. Hvala Evenio na još jednom odličnom serijalu!
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes